Vilijem Voker dobija spomenik na Kosovu

Poslije Bila Klintona, spomenik na Kosovu dobiće i bivši američki general i nekadašnji šef misije OEBS-a Vilijem Voker, koji je u žižu javnosti dospio poslije kontroverznog događaja u selu Račak januara 1999. godine.
Objavljeno: 22. 12. 2016 - 16:25 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vilijem Voker dobija spomenik na Kosovu

Kosovski Albanci su, nedugo poslije Račka, Vilijema Vokera proglasili za nacionalnog heroja, a vajar Idriz Balani završio je rad na statui američkog generala, koja će uskoro biti postavljena u Račku.

Događaji u Račku smatraju se za prekretnicu kosovske krize, pošto je NATO nedugo poslije pokrenuo operaciju vazdušnih udara protiv SR Jugoslavije, koja je trajala 78 dana.

U sukobima srpskih snaga bezbjednosti i pripadnika OVK u Račku 15. januara 1999. godine ubijeno je više od 40 kosovskih Albanaca.

Srpske vlasti su tvrdile da se radilo o pripadnicima OVK, dok je Vilijem Voker događaj nazvao masakrom i pozvao Haški tribunal da sprovede istragu.

Voker je bio američki diplomata u Južnoj Americi tokom burnih godina na tom kontinentu, a prije dolaska na Kosovo obavljao je funkciju specijalnog izaslanika šefa UN za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem.

RTS

Komentari: 0

Novi komentar