CNP više ne organizuje božićne koncerte

Nakon 19 godina tradicije, Crnogorsko narodno pozorište od ovih praznika više neće organizovati božićne koncerate, piše Dan.
Objavljeno: 23. 12. 2016 - 09:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Otkazivanje božićnih koncerata kojima su protekle dvije decenije vjernici i ljubitelji duhovne muzike dočekivali najprije Božić po gregorijanskom, a zatim i julijanskom kalendaru, direktor Muzičkog centra Žarko Mirković objasnio je nedovoljnim brojem termina u CNP-u koji je ova muzička ustanova dobila na raspolaganje mjesečno.

- MCCG je dobio po dva termina mjesečno. Iskoristiti smo ih za nastupe orkestra, jer smo smatrali da bi bila šteta da naš simfonijski ansambl nastupi u decembru i januaru samo po jednom. To je razlog što su božićni koncerti otkazani. No, nadam se da ćemo ovu tradiciju, koja je zaista lijepa, obnoviti poslije kratkog prekida, i to u nekoj varijanti koja bi iskazila ne samo poštovanje ljubiteljima muzike koji pripadaju hrišćanstvu, nego i pripadnicima drugih vjera, Namjera nam je da se u budućnosti kroz duhovnu muziku još više povežemo sa publikom - poručio je on.

Direktorka CNP-a Zorana Kralj potvrdila je da prekidanje tradicije organizovanja božićnih koncerata u CNP-u uslovljeno nedostatkom slobodnih termina.

- U dogovoru sa MCCG odustali smo od božićnih koncerata jer u pozorištu imamo i na velikoj i na maloj sceni brojne aktivnosti i svoje produkcije. Osim toga MCCG ima dva termina mjesečno za nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra - rekla je Kralj.

Posljednji koncert uoči katoličkog Božića u CNP-u održao je poznati češki vokalni ansambl „Džentlmen singers“ koji je nastupio 22. decembra 2015. godine. Kada je riječ o koncertu za Božić kojim je Crnogorsko narodno pozorište dočekalo pravoslavne vjernike održan je 4. januara, a duhovne pjesme nastale pod okriljem vjekova razvoja istočnog hrišćanstva izveo je čuveni beogradski hor „Obilić“ kojim je dirigovala Ana Ćosović.

2312bozicni

Komentari: 0

Novi komentar