Predložili sanaciju finansija zdravstva

Zdravstvenom sistemu Crne Gore nedostaje novac. Budžetom je planirano da se Fondu za zdravstveno osiguranje opredijeli 196 miliona eura, a potrebni minimum za funkcionisanje je 207 miliona. Zato je Fond predložio program sanacije finansija zdravstvenog sistema, s ciljem da se nadomjesti hroničan nedostatak novca u ovoj oblasti. Mjere je predstavio direktor te institucije Sead Čirgić.
Objavljeno: 25. 12. 2016 - 17:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Poznato je u ekonomiji zdravstva da nesrazmjer između rashoda i prihoda, odnosno između obima prava osiguranika i raspoloživih sredstava u budžetu Fonda može dovesti, odnosno dovodi, do brojnih problema u funkcionalnosti zdravstvenog sistema", kaže direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić.

On je naveo da je jedna od mjera bila uvođenje akciza na duvanske proizvode i alkohol, kao faktore rizika po zdravlje stanovništva.

"Smatramo da ako bi se uvela akciza po 20 centi po paklici cigareta, mi bismo obezbjedili dodatnih 15 miliona na godišnjem nivou", kazao je Čirgić.

Takođe, u Fondu predlažu izdvajanje i od obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, ali i od boravišne takse.

"Računam da će se uvažiti dobar dio predloženog. Nama je bitno da se nađe dodatan izvor finansiranja, a mi ga vidimo na ovaj način jer je najbezbolniji, pošto ne utiče direktno na standard stanovništva", ističe Čirgić.

RTCG

Komentari: 0

Novi komentar