Bošković: Ratifikacija u SAD-u do marta

Sjedinjene Američke Države (SAD) će Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovati u prva tri mjeseca naredne godine, smatra ministar odbrane, Predrag Bošković.
Objavljeno: 29. 12. 2016 - 11:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da je Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO do sada ratifikovalo 18 država i završilo kompletne procedure, dvije države su to uradile u parlamentu i ostale su još formalne procedure. 

Prema njegovim riječima, tri države su pokrenule procedure – Francuska, SAD i Holandija. 

“Siguran sam i imam uvjeravanja prijatelja iz SAD-a, da će to biti samo pitanje vremena, ali će biti u prva tri mjeseca naredne godine”, rekao je Bošković Radiju Crne Gore. 

On je naveo da je dinamika ratifikacije protokola bila dobra. 

“Zadovoljni smo dinamikom kojoj se sve to odvijalo”, rekao je Bošković.

On je kazao da su iskustva ranijih država pokazala da prođe uglavnom godina, od dobijanja zvanične pozivnice do punopravnog članstva. 

“Ali je najvažnije da ni sa jedne adrese nijesmo dobili negativan komentar, već samo pozitivne”, smatra Bošković.

On je istakao da je Crna Gora u domenu odbrane i Vojske ispunila sve uslove koji su potrebni za članstvo u NATO.

“Kada je u pitanju ovaj drugi kriterijum - vladavine prava, borba protiv korpucije, organizovanog kriminala, Crna Gora je tu naparavila ogroman iskorak. I činjenica je, a mi ćemo se posvetiti tome da nakon punopravnog članstva taj posao nastavimo”, poručio je Bošković.

Evroatalantska integracija, kako je pojasnio, nije samo bezbjednosna i vojna, već mnogo šira, politička, tako da je interes Crne Gore višestruk. 

“Siguran sam da će svaki građanin Crne Gore to shvatiti da i da će nakon učlanjenja, nedoumice koje sada postoje biti otklonjene”, ocijenio je Bošković.

Bošković smatra da odluku o ulasku Crne Gore u NATO treba donijeti u parlamentu.

"Tako ćemo moći čuti mišljenje svakog poslanika, a znamo da veliki broj njih zagovara ulazak u Alijansu", pojasnio je Bošković.

Kako je rekao, najvažniji zadaci sledeće godine je završetak formalnog puta u NATO, modernizacija Vojske, kao i nastavak u poljima u kojim ima prostora za napredak.

"Ciljevi su i podizanje životnog standarda svakog člana odbrane, kako bi se on mogao posvetiti pozivu koji je odgovoran i traži posebnu posvećenost poslu", poručio je Bošković.

On je, komentarišući tvrdnje da su članice NATO podložnije terorističkim napadima, ukazao da je terorizam globalni probelm i da se sa njim ne suočavaju samo države koje su članice Alijanse.

“Oni koji se protive ulasku Crne Gore u NATO koriste to kao argument. Ali ih opovrgava činjenica da je terorizam danas prisutniji u zemljama koje nijesu članice Alijanse”, naveo je Bošković.

On je dodao da bez obzira na to da li Crna Gora članica NATO-a opasnost od terorizma uvijek postoji, ali se čini sve da do toga ne dođe. 

Upitan koji su razlozi protivljenja Rusije crnogorskom članstvu u NATO, Bošković je kazao da bez obzira na to, Crna Gora Rusiju doživlja kao prijatelja. 

On je rekao da su Moskva i Podgorica kroz istoriju imali najbolje moguće odnose. 

“Činjenica je da se zbog tih odnosa mi nećemo odreći naših najvažnjih državnih vitalnih interesa, a to je prije svega zaštita građana Crne Gore, bezbjednost na ovim prostorima i dugovječnost Crne Gore kao države”, precizirao je Bošković.

Kako je istakao, Crna Gora će uvijek slijediti svoje i interese njenih građana i na taj način pokušati da obezbijedi dugoročnu stabilnost na ovim prostorima.

Bošković je rekao da će Crna Gora pokušati da objasni prijateljima u Rusiji da članstvo u NATO nije protiv njih, već za crnogorske interese.

“Priča oko ruskog uticaja i za vrijeme izbora 16. oktobra i nakon toga, i siguran sam i u peridou do formalnog učlanjenja Crne Gore u NATO neće zaobići niti će posustati. Interesi su suprostavljeni i ne znam zašto je nekom više stalo da zastupa interese tuđe, a ne države koju predstavlja”, rekao je Bošković.

Time će se, kako je dodaa baviti nadležni državni organi. “Siguran sam da je Crna Gora tim pokazala da njene institucije funkcionišu, da su jake i da mogu da se izbore sa problemom koji se pojavio”.

MINA

Komentari: 14

PA REKOSTE

29. 12. 2016 - 11:54

-u januar PA februar, BOJIM SE JA DOK JE trampa DA senat TO NECE ratifikovati.
Aleksa

29. 12. 2016 - 12:28

Ja se ne bojim, ja se nadam da nece
KARA RADUSIN

29. 12. 2016 - 12:32

Nemojte samo reći da ste vi kao ideolozi Rata za Mir zaslužni za te integracije kao i za samostalnost Crne Gore.Vi ste se tu zadesili i uklopili u te projekcije zapada jer vam je to produžavalo opstanak na vlasti i poharu države.Pa to su integracioni procesi koje nije mogao niko spriječiti pa bilo ko da je bio na vlasti u Crnoj Gori.Da je na vlasti bio veličanstveni LSCG koga je ubila mafija davno bi mi bili u društvu civilizovanih država NATO-a i EU.
Rade Karusin

29. 12. 2016 - 13:07

Kara, komentar ti je u tvojem stilu, bez veze. Lopovska, korupcionaska vlast u namjeri da opstane na vlasti, da pljacka i unistava, hitala bi ga istoku, a ne zapadu. Dje je Mira Markovic, Karici, mali Markisa Slobov, jesu li u Vasingtonu ili u Moskvi? Ovako, vasa inficirana pamet, autisticna, sugerise da ova vlast juri ka svojem dzelatu. Neka de, ne mlati. Nijesu oni bas tako naivni. Mogli su lijepo sa Putinom napraviti dil za Boku za koju meleardu, pa ako kad zagusti pravac bratska Rusija. Ovako... iz mrznje i pizme utrkujete se ko ce vecu budalastinu da odvali.
Apel cuku rankovom

30. 12. 2016 - 03:31

Kara bar 4-5 ljudi na ovom portalu te je zamolilo da ne mlatinjas. Ja sam ti predlozio da odes tamo gdje su tebi slicni - Dan, Vijesti i in4s.net. Ajde Kara budi jednom u zivotu covjek i ne pravi od sebe pajaca.
.

30. 12. 2016 - 03:53

Ne trazi smisao u Karinom mlatinjanju. Kad im lider zvuci samo za nijansu uzdrzaniji od ove bud.....ne mozes sklopiti sliku o nivou ove izgubljene stranke
IZBOR

29. 12. 2016 - 13:10

To nije bio izbor NARODA no ZAPADA MILO JE BIO NJIHOV JOKER a ne SLAVKO PEROVIC ili MOMIR BULATOVIC to vam je JASNO kada su OSTROUMNI BOSNJACI kada im je RECENO da je ZAPAD izabrao za SVOG COVJEKA MILA LISTOM SU ODMAH bez DILEME PRESLI na NJEGOVU STRANU -sto se tice toga tu si u PRABU-,,,,,,,,,,,,,,,,Da je na vlasti bio veličanstveni LSCG koga je ubila mafija davno bi mi bili u društvu civilizovanih država NATO-a i EU.,,,,,,,,,,, SADA JE SVE KASNO jos smo mi bili jednom tako blizu NATA kada je TURSKA PRIMJENA te godine al nas TITO zajeba ,to je Slavko Perovic pisao na svom BLOGU ima to dje pise bili smo tada blize no sada --------------,sada smo tako blizu a tako daleko------------ nazalost ,ostaje NADA ona zadnja umire ako ne bude MARTA bit ce AVGUST I tako ,,,
Kara o gradjsnskoj "SNP"

30. 12. 2016 - 03:29

SNP su im gradjani iako su bili ekstremni dio DPS-a. Slusajte ovu ljudinu samo prije par godina: KARA RADUSIN21. 06. 2014 - 21:47Da kojim slučajem SDP pođe u koaliciju sa SNP i DF, Podgorica bi zaglavila Berane.Vijorile bi se sultanke do zore.Trubjelo bi od topole pa do šljive ranke.Pogodite čijih zastava nebi bilo.Ta slika bi stvarno bila draga članstvu SDP-a i DPS-a.Članstvu koje je i pored neviđene hajke na njih,podmećanja,neistinama,prijetnji linčom,spiskovima sedmog bataljona....uspjelo na jednom neravnopravnom i nepoštenom odmjeru(55%-45%)vrati samostalnost svojoj prelijepoj Crnoj Gori.Članstvo koje voli civilizovane Evrio-Atlanske integracije,a ne čelične zavjese i gvozdene šape.Članstvo koje voli svoj Crnogorski identitet,atavizam,istoriju,crkvu,jezik i kulturu a ne nametnutu i tuđu.
Kara briši na Dan i Vijesti

30. 12. 2016 - 03:30

Ranko K. ”Zajedno sa Monitorom i LSCG trasirali smo put koji sada daje polodove za sve građane Crne Gore. Na sreću, nije više samo Monitor, sada su i "Vijesti" i "Dan" na kursu građanske, evropske i nezavisne Crne Gore", rekao je lider SDP-a.
Najgluplji stvor na portalu !!

30. 12. 2016 - 04:40

"Pa to su integracioni procesi koje nije mogao niko spriječiti pa bilo ko da je bio na vlasti u Crnoj Gori."
R.Krivokapic

29. 12. 2016 - 15:17

Nas je USPORIO I ZEZNUO SDP je krivac-https://www.youtube.com/watch?v=K7iNbKZkY5Q
Rankova Kara pjeva odu Milu

30. 12. 2016 - 03:38

Ovaj komentar oslikava karakter ove osobe!!! Za povratit : KARA RADUSIN 09. 01. 2015 - 18:44 Ulazak u N A T O,Evropsku uniju i pitanje CPC g.Đukanović će realizovati onda kada ne bude postojala ni najmanja sumnja za neuspjeh,slično referendumu o samostalnosti Crne Gore.Takva krucijalna pitanja po Crnu Goru pripremaju se sa sigurnošću na uspjeh.Ima gospodin premijer iskustva.Ne kaže se bez veze da premijer prvo formira opoziciju pa vladu.
Kara-jos jedna oda Milu

30. 12. 2016 - 03:47

*** MEDOJEVIĆ: "Krivokapić mi je rekao da je Đukanović otac nacije i države" *** KARA RADUSIN 20. 12. 2015 - 11:25 "Medojeviću što ima to da ti zbori Krivokapić valjda nijesi toliko neinformisan.Raspitaj se malo kod zvaničnika N A T O -a i članica EU oni će ti objasniti zašto to nijesi ti,Mandić,Milić,Bulatović,Knežević,Bečić,Lekić,Amfilohije...."
Dalekovidi Kara

30. 12. 2016 - 04:28

Anonimno-63062548602. 05. 2015 - 09:39"Ko jednom izda svoju domovinu, ne može nikad stati i sve više tone u blato bez povratka"-Slavko Radusinović
Novi komentar