Skupština Kosova traži rušenje zida u Mitrovici

U kosovskoj skupštini usvojen je prijedlog rezolucije kojom se zahtijeva rušenje potpornog zida u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u blizini mosta na Ibru.
Objavljeno: 29. 12. 2016 - 13:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od 74 prisutna poslanika, za prijedlog su glasala 72 poslanika, glasova protiv usvajanja prijedloga nije bilo, a dva poslanika su bila uzdržana, prenosi RTS. Evropska unija pokrenula je rekonstrukciju mosta koji treba da bude otvoren za saobraćaj sljedećeg mjeseca.

Prije usvajanja prijedloga, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova dogovorile su se da iz nacrta rezolucije budu povučene tačke o razrješenju Edite Tahiri i o prekidu briselskog dijaloga sa Beogradom. 

Centralni zahtjev Rezolucije je da zid u sjevernom dijelu treba da bude uklonjen u januaru 2017. godine. Iako je u raspravi bilo zahtjeva da se odredi datum rušenja, takav prijedlog nije uvršten u nacrt rezolucije. 

Pal Ljekaj, poslanik ABK i predlagač Rezolucije, naveo je da se ovim dokumentom kosovska vlada zalaže da se nadležni organi angažuju da sprovedu sve zakonske mjere kako bi zid bio uklonjen. 

"Most tretiramo kao politički potez i treba ga ukloniti", navodi se u usvojenoj Rezoluciji. 

Njome se nalaže da se građanima omogući da se što prije vrate na svoja imanja u oba dijela Kosovske Mitrovice.

Tanjug; Foto: Getty images

Komentari: 0

Novi komentar