Sehad Čekić prvi direktor Filmskog centra

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Filmski centar Crne Gore, kazao je ministar kulture Janko Ljumović nakon jučerašnje sjednice Vlade.
Objavljeno: 30. 12. 2016 - 11:51 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sehad Cekic prvi direktor Filmskog centra

Direktor nove institucije biće mr Sehad Čekić, doskorašnji dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

- To je jako dobra vijest za crnogorsku kulturu, državu i filmsku zajednicu, koja će kroz ovu ustanovu u 2017. ostvariti sve strateške ciljeve iz Zakona o kinematografiji. Osnivanje ove institucije prilika je i dobra osnova da se iskoriste mogućnosti javne subvencije za promociju i razvoj kinematografije u Crnoj Gori. Među posljednim državama u Evropi dobijamo instituciju koja se zove Filmski centar. U svim republikama bivše Jugoslavije postoje filmski centri koji su pokazali izuzetan rezultat, kao što je slučaj u Hrvatskoj ili Srbiji – istakao je Ljumović.

On je dalje rekao kako je država do sada, kroz institut konkursa, pomagala filmsku produkciju, ali i da to „nijesu suštinski mehanizmi preko kojih se može razvijati film“.

- Filmski centar ne samo što će promovisati, razvijati i stimulisati filmsku produkciju, već će inicirati međunarodnu saradnju, korišćenje evropskih fondova, razvoj stručnih zanimanja u filmskom sektoru... Konačno, učiniće našu državu važnom filmskom destinacijom. Mnogi aspekti unutar kinematografije, zbog nepostajanja filmskog centra, do sada nijesu mogli biti uređeni, tako da se sada stvara osnova – kazao je Ljumović.

Pored direktora Sehada Čekića, imenovan je i privremeni Savjet institucije, koji će činiti proslavljeni reditelj i prvi direktor Crnogorske kinoteke Gojko Kastratović, filmska kritičarka i teoretičarka dr Maja Bogojević, te filmski kritičar i novinar Vuk Perović.

Nacrtom budžeta za 2017. godinu, Filmskom centru opredijeljeno je 560.084 eura.

Komentari: 0

Novi komentar