Ljumović: Identitet države je uvijek otvorena i važna tema

Izvan priče o jubilejima, identitet države je suštinski uvijek otvorena i važna tema koju treba promišljati i afirmisati kroz različite aspekte identiteta zajednice, društva i države, ističe ministar kulture Janko Ljumović u razgovoru za Pobjedu.
Objavljeno: 31. 12. 2016 - 09:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

On ističe kako afirmacija identitetskih tema u kontekstu multikulturalne stvarnosti, i posebno kulturne istorije Crne Gore, predstavlja „veliki izazov da u savremenosti promišljamo programe i projekte koji jačaju imidž i promociju države“. U tom kontekstu, posebno se osvrće na brojne različite aktivnosti - od pripreme majskog referenduma 2006. godine, pa sve do godine jubileja obnove nezavisnosti, koja se upravo završava.

- Planiram da kandidujem program Crna Gora: identitet, imidž, promocija koji bi bio trogodišnja platforma za razvoj projekata unutar Vlade Crne Gore, a nosilac bi bilo Ministarstvo kulture. Platforma za umjetničke, naučne i istraživačke projekte unutar dva suštinska polja djelovanja Ministarstva kulture - sektor stvaralaštva i kulturne baštine. Na taj način možemo identifikovati kroz savremeni i inovativni pristup mnoge teme i artefakte, koji jesu poželjna slika i poruka Crne Gore koju volimo i na koju smo ponosni - naveo je on.

Kada je riječ o sistemu kulture, odlučan je u tome ko će moći da računa na njegovu podršku.

‑ Umjetnost se razvija kroz prostor i kulturnu evoluciju. Svi koji imaju kulturu da grade prostore kao tačke susreta i svi oni koji za polazište imaju javni interes, mogu računati na podršku. Podrška zapravo mora da bude normirana procedurama ‑ i standardima, a ne voljom ministra ili službenika Ministarstva kulture. Ni prije, a ni poslije ovog uzbudljivog posla, nijesam bio sklon uvažavanju onih koji se samokandiduju ili preporučuju, ne volim autore i autorke pisama, ili danas objava na društvenim mrežama u kojima dominira velika zabrinutost bez suočavanja sa sopstvenom odgovornošcu ili ulogom u kompleksnom svijetu umjetnosti. Pojedinačan svijet umjetnosti je manje ili više složen sistem odnosa, ali svaki podrazumijeva veliki broj aktera koji doprinose uspjehu ili neuspjehu. Umjetnost je po definiciji rizičan posao. Ni najbolja kulturna politika neće garantovati nagrade i uspjeh umjetničkog djela danas, ali je preduslov da producenti i umjetnici imaju dobre uslove za rad. Moramo stvarati ambijent da nacionalni nivo kulturne politike ‑ promoviše kvalitet umjetničkih programa i projekata, i da afirimišemo ideju kulturnog razvoja na svim nivoima - zaključio je Ljumović.

Cijeli intervju pročitajte u novogodišnjem broju Pobjede

Komentari: 2

nikola

01. 01. 2017 - 13:17

Ako neko razumije, da mi preprica!?
jovan

10. 01. 2017 - 09:49

Treba stalno učiti i raditi na sebi, pa ćemo razumijeti i one koji su izvan političkih i partijskih floskula na koje smo navikli, Nikola...
Novi komentar