Orav: U 2017. više rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Evropska unija u 2017. godini očekuje od Crne Gore snažniji bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je za Dan šef Delegacije Evropske unije Podgorici Aivo Orav.
Objavljeno: 31. 12. 2016 - 09:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da Crna Gora mora da preduzme mjere u cilju ograničavanja trenutne potrošnje i da poboljša naplatu prihoda.

Na pitanje kako ocjenjuje dešavanja u Crnoj Gori u 2016. i kakva su njegova očekivanja u 2017. godini, Orav je rekao da Crna Gora sada ulazi u fazu u kojoj EU očekuje vidljive rezultate u praksi.

- Iako sam proveo tek četiri mjeseca na dužnosti ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori, mogu da kažem da je 2016. bila godina jačanja postojećih i izgradnje novih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, u kojoj su sada zakonodavni i institucionalni okvir uglavnom uspostavljeni. Godinu za nama obilježilo je i otvaranje četiri nova pregovaračka poglavlja - istakao je on.

Kako je naglasio, Crna Gora je uprkos unutrašnjim političkim izazovima zadržala poziciju predvodnika u procesu pristupnih pregovora sa EU, sa 26 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

- Crna Gora sada ulazi u fazu u kojoj EU očekuje vidljive rezultate u praksi. To znači da u 2017. godini želimo da vidimo kako se kroz usvojene zakone i uspostavljene institucije primjenjuju standardi EU i kako se to odražava na svakodnevni život građana Crne Gore. Na primjer, u 2017. godini očekujemo snažniji bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - poručio je Orav.

Po njegovim riječima, EU želi da vidi da su u Crnoj Gori ljudska prava svih građana, naročito ranjivih grupa, djelotvorno zaštićena.

- Isto važi i za slobodu izražavanja, reformu javne uprave i ekonomsko upravljanje, kao neke od važnih oblasti. Što se tiče ekonomije, Crna Gora mora da preduzme mjere u cilju ograničavanja trenutne potrošnje i poboljša naplatu prihoda. Šire gledano, fokus će i dalje biti na vladavini prava gdje će vidljivi rezultati nastaviti da određuju ukupan tempo pristupnih pregovora - istakao je Orav.

Govoreći o tome koji su glavni izazovi sa kojima se Crna Gora suočava na putu ka EU, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori je naglasio da su svi ključni izazovi kojima bi Crna Gora trebalo da se pozabavi u narednom periodu jasno navedeni u izvještaju za 2016. godinu, koji je Evropska komisija usvojila u novembru.

Izvor: Dan

Komentari: 0

Novi komentar