Dodirni me koljenom ispod stola…

Ima jedna stvar u priči o foliranju i maherima. Nikad ne znaš šta se stvarno dogodilo. A baš tako, završila se 2016. godina. I onda, sa tim nasljeđem, počela 2017. Pa, neka je sa srećom…
Objavljeno: 03. 01. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naš narod stalno, u raznim pričama, spominje Tita. Kao, za sve u vezi Tita, ima još nešto da se ispriča. Naročito sada, kada Rusija na Balkanu dijeli avione, servira “balkansku četvorku”, a i lupa lekcije o lijepom i istorijskom ponašanju, inače jednoj veoma spornoj kategoriji.

Folirant ili maher: No, tako se stiže do te čuvene priče o tome kako je jedna mala, balkanska zemlja, kao što je to nekad bila Jugoslavija, mogla da se usprotivi Staljinu, kao jednom od najvažnijih svjetskih lidera tog vremena.

I je li taj Tito bio takav folirant da je izmislio foliranje ili stvarno bio takav maher da svi ovi šegrti imaju još mnogo toga da uče?

U svakom slučaju, Tito je otkačio Staljina. A ispalo je da ovom baš i nije bilo svejedno, pa da iz nekog razloga i nije htio da se upušta u avanturu dokazivanja moći. Pa, ako je Tito i blefirao, blef je upalio. A to, što je stvarno bilo...

Svejedno, Crna Gora, kao baš mala zemlja, čak i više od 20 puta manja od one male Jugoslavije, 2016. godinu je ispratila kao država koja je istrpjela razne ruske političke angažmane. Neki su bili urnebesna “komendija”, neki samo nasilništvo i obična podmetačina, a neki stvarno iznenađujući, čak i neshvatljivo glupi. A i oholi. Tek, interesne sfere Crne Gore i Rusije nalaze se trenutno na različitim i razilaznim polovima. I tome nema što da se doda. A ni oduzme.

A sad, da li je foliranje ili samo maheri, sasvim je druga priča. Pa, ko koga…

zeljko2

Slike ili neprilike: Mada, uistinu, stvarno nije bilo dosadno. Počevši od januara i izglasavanja povjerenja Vladi, pa preko Vlade izbornog povjerenja, par incidenata u Skupštini, pohvale kretenizmu, Marovićevog sporazuma o priznanju krivice za oko million eura, slučaja “Ramada”, slučaja “Rječnik”…

I onog, za vrijeme ljetnjeg raspusta, kada je u Skupštini poslanik Obradović slikao Draginju, pa poslije objasnio kako je, u stvari, slikao Škrelju. Nakon toga, pretpostavlja se da su mnogi gledali u Škreljine slike, no slabo da je ikome išta bilo jasno. Mislim, Škrelja jeste zaista fin čovjek, ali…

I tako sve do početka oktobra. I malo već uobičajenih, skoro rutinskih, prijetnji DF-a u ime uvoda u priču o izborima. Tek onda stiže opoziciono “nadčovječansko” prebrojavanje glasova, proglašenja pobjede, pa proglašenje bojkota. I objašnjenja specijalnog tužioca Katnića. I formiranja Vlade.

zeljko4

Mada, cijela priča ne ide bez decembarskih posjeta srpskom premijeru Aleksandru Vučiću od strane Andrije Mandića. Tim povodom, skoro da je nedostajalo samo ono od Arsena – “dodirni me koljenom ispod stola”. No, izgleda da nije upalilo.

Uz to, stigao je i pozdrav pojedinim crnogorskim medijima “iz Srbije s ljubavlju”, u formi prijetnji,  od izvjesnog Nemanje Ristića protiv kojeg se u Crnoj Gori vodi istraga zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji terorističkog napada na dan održavanja parlamentarnih izbora. U beogradskim medijima imenovan kao “lečeni ubica”, Ristić je postao poznat široj javnosti nakon objavljivanja fotografije na kojoj se nalazi u društvu ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Iako je za Ristićem raspisana  međunarodna crvena potjernica Interpola, a i Viši sud u Beogradu mu je odredio mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi, zaista nije poznato zašto je Ristić nedostupan. Ili, šta li je već…

zeljko3

Djelo ili ideja: Za kraj, Vlada Crne Gore je povukla iz procedure izmjene Zakona o državnim praznicima.

Ovo, zapravo, upućuje na činjenicu da je Bošnjačka stranka realizovala svoje upozorenje kako neće podržati odluku da se dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom. Ovaj angažman, zasigurno predstavlja interesantan novitet.

Posebno ako se zna da je BS na posljednjim parlamentarnim izborima zabilježila sasvim izvjestan gubitak povjerenja glasača. No, kako je ipak ušla u vlast, važi ono sa “betla” – sva prava.

Plus objašnjenje BS o Njegoševom djelu “Gorski vijenac” prema kojem su – “neke ideje tog djela, u svojoj bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom i u 19. i u 20. vijeku, u Crnoj Gori i okruženju”.

Ovo sa “bukvalnom interpretacijom” može se smatrati prilično nesrećnom definicijom. Naročito u raspravi ili sudu o literarnim djelima. I samo upućuje na nove podjele. Pa, ko se primi…

No, vrijeme je svemu i svakome sudija.

Maheri to najbolje znaju.

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 4

NIŠTA LIJEPO

03. 01. 2017 - 17:30

Nije on bio ni folirant ni maher, jednostavno je samo uvijek išao linijom manjeg otpora imajući kao krajnji cilj samo očuvanje svoje despotske vlasti. Ako mu u tiraniju dirnu Amerikanci, on Rusima i obratno. Nema tu nikakve enigme ni veličine, a kako je do te vlasti došao i koliku je nesreću narodu za vrijeme rata donio pokret na čijem je čelu bio znaju hiljade crnogorskih satrvenih porodica i iskopanih kuća. Da ne idemo šire...o tome neka govore i pišu drugi.
KOLIKO JE VJEKOVA OD XIV-XX

03. 01. 2017 - 18:21

....A KOLIKO JE VJEKOVA OD VII vijeka (632 godine -umro je MUHAMED-utemeljivač ISLAMA)-do danas....sprovođenja u život njegovog učenja "širenja ISLAMA -i stvaranja OSNOVA-ZA VOJNO POLITIČKU I KULTURNU...E K S P A N Z I J U- PREMA istoku i ZAPADU..."? DA,DA...PA DA I MI KRENEMO U HAJKU-POPUT ONOG PREŠEDNIKA OPŠTINE malene novorođene PETNJICE.."prihvatanja učenja MUHAMEDA-ekspanzionističku ideologiju-smiješanu u vojno-politčku i vjersku okupaciju ZAPADA...tražeći "glavu"-NJEGOŠEVU...I SPLJIVANJE NJEGOVIH DJELA(GENOCIDNOG GORSKOG VIJENCA-U PREVODU I NJEGOVE DRŽAVE?)...Kome to treba...u XXI vijeku ? Bojim se...da ovo ide u pravcu-zaborava-BRISANJA iz sjećanja-pamćenja...KRUSA,MARTINIĆA,CAREVA LAZA,GRAHOVCA,VUČJEGA DOLA,FUNDINE,SKADRA....VIŠEVJEKOVNE BORBE PROTI KRVAVIH OKUPATORA -OSMANSKOG CARSTVA? Ko zna-da to nije "nova razvojna filosofija-bratstva i jedinstva" sa nizbrdicom-brez uspona i sjećanja-na borbe predaka-za KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU...BEZ KOJIH NEBI BILO ni današnje CG...!
Za hroničnog glupaka iz XIVv.

20. 01. 2017 - 09:55

Evo kako razmišlja jedna tipična i primitivna četnička glavurda koja je i rukama i nogama za to da se Njegoš proglasi za državnog sveca i to isključivo baš zbog onih poruka kojima su njegovi istomišljenici barjačili u mnogobrojnim zločinima tokom cijelog XX vijeka i pjesnika doveli pred haški tribunal za zločine genocida! E sad, po njemu,Bošnjaci treba da budu toliko glupi da, i pored svega, dignu i noge i ruke za državno kanonizovanje njegovog idola!? Ima li šta gluplje nego ovakvim glupacima ispunit veljesrbsku želju?
ŽELJKO

04. 01. 2017 - 17:18

...
Novi komentar