STIJEPOVIĆ: Za projekte u Podgorici 100 miliona eura

Prioritet u radu uprave Glavnog grada u narednoj godini biće izgradnja postojenja za preradu otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, kazao je gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović.
Objavljeno: 02. 01. 2017 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prioritet u radu uprave Glavnog grada u narednoj godini biće izgradnja postojenja za preradu otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, kazao je gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović.

"Ukupna vrijednost započetih, kao i projekata koji će početi da se realizuju u ovoj godini je oko 100 miliona EUR", rekao je Stijepović u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da će ove godine nastaviti da realiziju počere infrastrukturne projekte i stvarau uslova za nove investicije koje će omogućiti dalji dinamičan razvoj grada. 

"Prioritet gradske uprave u 2017. godini biće izgradnja postojenja za preradu otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, kao najzančajnijeg infrastrukturnog projekta sa stanovišta daljeg održivog razvoja Glavnog grada i zaštite životne sredine", rekao je Stijepović.

Kako je kazao, svjesni činjenice da to postrojenje nije samo od ključnog značaja za razvoj Podgorice, već čitave Crne Gore, od početka mandata skoro svakodnevno su sa nadležnim predstavnicima Vlade posvećeno radili na stvaranju adekvatnih uslova za izgradnju novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Stijepović je saopštio da je Glavni grad, donacijom Njemačke Vlade, već obezbijedio idejna rješenja za sistem za prečišćavanje otpadnih voda i sistem za inseneraciju mulja. 

"Zahvaljujući kreditnom aranžmanu sa KFV - Njemačkom razvojnom bankom, koji će uskoro biti formalizovan, pored 35 miliona EUR od kredita, Glavni grad je značajno povećao šanse da obezbijedi višemilionske iznose nepovratnih sredstava za realizaciju tog projekta", kazao je Stijepović

Kako je rekao, ukupna vrijednost tog projekta je 52,7 miliona EUR, i Nacionalna investiciona komisija Vlade Crne Gore nedavno je dala saglasnost za njegovo sufinansiranje bespovratnim sredstvima Zapadnobalkanskog investicionog fonda od 16,7 miliona EUR.

Stijepović je objasnio da su stvorene sve neophodne pretpostavke da početkom godine bude raspisan javni međunarodni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju i bude početa realizacija najvažnijeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Podgorice.

Stijepović je najavio da će raditi i na natkrivanju vaterpolo bazena, rekonstrukciji male sale Sportskog Centra (SC) „Morača“, izgradnji Gradskog pozorišta, Gradske knjižare, rekonstrukciji Sat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića.

On je naveo da će biti adaptirana rodna kuća Rista Stijovića, stavljana u funkciju biznis zona, izrađena Studija izvodljivosti za izgradnju Istočne tribine i revitalizaciju užeg centra grada, kao i izgradnji trga ispred Gradskog stadiona, Doma za strare, obilaznice i Srednje stručne škole u Golubovcima, postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog bio gasa, modernizaciji rasvjete novom LED tehnologijom i novih vrtića.

"Shodno našoj strategiji ravnomjernog razvoja grada i u ovoj godini nastavićemo sa izgradnjom nove putne infrastrukture, postavljanju savremene rasvjete, širenju vodovodne i kanalizacione mreže, stvaranju novih zelenih površina i ostalim aktivnostima, u prigradskom i seoskom području, kao i u opštinama u sastavu Glavnog grada – Tuzima i Golubovcima, kako bi radili na stvaranju uslova da se što prije počne živjeti istim kvalitetom u svim djelovima grada", poručio je Stijepović.

On je, govoreći o saradnji sa opozicijom u lokalnom parlamentu, ocijenio da kada je podnošena inicijativa za njegovo razrješenje sa funkcije gradonačelnika nije postojao niti jedan realan razlog za to.

"I njima je bilo jasno da nemaju ni argumente, ni dovoljnu podršku, ali pretpostavljam da je njihova inicijativa bila isključivo motivisana političkim razlozima, jer je kampanja za parlamentarne izbore ulazila u završnu fazu u trenutku podnošenja inicijative", naveo je Stijepović.

Prema njegovim riječima, koliko je inicijativa opozicije bila ozbiljna i argumentovana, najbolje govori činjenica da ni predstavnici pojedinih opozicionih političkih partija nijesu za nju glasali, odnosno nijesu dali podršku za njegovu smjenu na osnovu navedenih razloga u inicijativi i rasprave koja je vođena po tim pitanjima. 

Stijepović je naveo da se tokom čitave karijere trudio da sva otvorena pitanja sa političkim neistomišljenicima rješava dijalogom. "I uvijek sam imao i razumijevanja, i volje da oko pojedinih pitanja dogovorom dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja", rekao je on, dodajući da je tako i sada.

Stijepović je poručio da opozicija u gradskom parlamentu od njega, kao gradonačelnika, ima punu podršku da zajednički rade u interesu građana i da se, na bazi principa, dogovaraju oko ključnih stvari koje znače veći kvalitet života u Podgorici. 

"U tom smislu smo otvoreni za sve inicijative i konstruktivne predloge opozicije, jer kao izabrani predstavnici građana imamo obavezu i odgovornost da zajednički radimo u njihovom najboljem interesu", saopštio je Stijepović.

On je, govoreći o putnoj infrastrukturi u Podgorici, kazao da je uprava Glavnog grada u protekloj godini intenzivno radila na poboljšanju u toj oblasti. (Mina)

Komentari: 3

Crnogorka

02. 01. 2017 - 17:28

A šta bi sa planiranim vrtićem na Stari? On je najprioritetniji od svih gore navedenih projekata gospodine Stijepoviću.
Astro

02. 01. 2017 - 20:40

...e komsinice sa Starog, pojma nema Migo i ostala gradska uprava dje je Stari...od Staroga, kao urbanistichki najperspektivnijeg naselja, Ovaj gradonachelnik nastavlja tekovine njegovog prethodnika koji je od Staroga napravio jednu veliku spavaonu sa gomilom stanova, bez ikakvog sadrzaja, bez ikakve ideje i bez ikakve duse...jednu jedinu klupu nijesu postavili(ko mi je pokaze placam ruchak ) a da ne pricham o nechemu egzistencijalnom...ka starom postoje dvije konekcije ispod dva nadvoznjaka ka ostatku grada, dovoljno je proci njima i imati oajecaj da ulazite ili izlazite iz kakve Zone sumraka...da nw pricham o spletkama koje gradska uprava pravi stanarima zgrada, pa zajedno sa upravon za nekretnine ne dozvoljava upis stanarima u zajednichko vlasnistvo uebanistichkih parcela na kojima su zgrade izgradjene, jer grad od nelwgalbh bashti kafana na tm parcelama prihoduje fina sredstva....
Astro

02. 01. 2017 - 21:10

PS...svima je jasno da nibovaj gradonachelnik ne daje atraktivne parcele za izgradnju skola i vrtica, jer od toga ne moze fobro da se prihiduje, zato je skola 21. Maj umjesto na Starom dje je potrena napravljena na Drach, vjerovatno i sad opstinari traze neku jalovu parcelu bez puta i konekcje, vjerovatno opet na Drach, jer tamo je nvestitori nece, da bi pravili vrtic za Stari... A vi rodtelji se snalazite kako umjete pa vozite djecu kolima do Dracha u vrtic i shkolu jer je pjesice vishe nego rizichni ici, zna svako ko je isao ispod nadvoznjaka koje sam vec pomenuo...da ne pomnjem divlje pruzne prelaz koji s iznad njih....mogla bi se crna knjiga ispisat o Starom...al ko m je kriv kad Stari nije put Mareze odnosno sad put Zete i Golbovaca...sami uporedite.
Novi komentar