Podgorički "Vodovod": Gubitak vode u sistemu oko 48,5 odsto

Gubitak vode u okviru vodovodnog sistema podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” je oko 48,5 odsto, pokazuju zvanični podaci. Podsjetimo, gubitak u vodovodnim sitemima na crnogorskom primorju je oko 77 odsto, dok je na nivou Crne Gore taj prosjek oko 63 odsto. To praktično znači da se u Crnoj Gori nemilice rasipa voda...
Objavljeno: 03. 01. 2017 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Osnovni cilj "Vodovoda" je smanjenje gubitaka u sistemu, za šta je svakako potrebno vrijeme, uz značajne investicije i povećanu efikasnost rada zaposlenih u gradskom preduzeću. Prethodne dvije godine gubici nisu prelazili 48,50%, što se ne očekuje ni i u tekućoj godini. Procjena gubitaka za 2017. godinu rađena je na nivou očekivanih u 2016. godini, a imajući u vidu da je planirano da se potisne 37 miliona m3 vode,  navodi se u Planu rada usvojenom krajem prošle godine.

Gubici su rezultat nelegalnih priključaka, krađe vode ali i dotrajalosti pojedinih djelova sistema. Jezikom brojki, to znači da  gradski vodovod gubi 18 miliona litara vode ili minimum osam miliona eura godišnje.

U "Vodovodu" ističu da je tačnu procjenu vrlo teško dati, jer je “nemoguće predvidjeti vremenske prilike koje značajno utiču na potrošnju vode”.

“Ono gdje gradsko preduzeće ima prostora da i dalje djeluje je svakako efikasnije očitavanje i mjerenje potrošnje, jer uz reevidenciju terena, ažuriranje i proširenje baze podataka, zbog povećanja broja potrošača, ugradnju vodomjera na daljinsko očitavanje i isključenja sa vodovodne mreže onih korisnika koje redovno ne izmiruju svoje račune, bi se svakako uticalo na povećanje fakturisane količine vode i naplate, odnosno na smanjenje gubitaka u sistemu”, konstatuje se u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima, procijenjena dužina primarne i sekundarne mreže, preko koje se distribuira voda do potrošača, iznosi  700 km primarne i 300 km sekundarne mreže, dok se dužina tercijarne mreže procjenjuje na cca 370 km. Ukupna procijenjena dužina vodovodne mreže na području vodovodnog sistema Podgorice iznosi cca 1.370 km.

Trenutno je na sistem organizovanog vodosnabdjijevanja priključeno 85 odsto populacije Glavnog grada. Najveći dio populacije koji nema sistem organizovanog vodosnabdijevanja nalazi se na seoskom području.

Ukupno planirani sopstveni prihodi "Vodovoda" za 2017. godinu iznose 12 miliona eura, od čega od prodaje vode i odvođenja otpadnih voda Vodovod će inkasirati oko 11 miliona eura.

P.Z.

 

Komentari: 5

RAŠO

03. 01. 2017 - 11:01

Kako neće biti u gubitku kad svaki drugi šaht pušta vodu, a njhova služba održavanja to ne opravlja već samo konstatuje, plus po naseljima što ima divljih priključaka koliko te volja to niko ozbiljno ne istražuje.
cetinje10

03. 01. 2017 - 12:53

Jako me zanima,da mi neko skolovan,mudar,,,iako mozda ja znam odgovor,,kaze,dali su gradjani za to krivi,i jeli to razlog sto se placaju ovi racuni koji nidje u svijetu ne postoje,,svako kome sam to pokazo,je bio u cudu,krstio se i lijevom i desnom rukom,,vidim,kako u svom opravdanju,pominju razne detalje,kilometre mreze,,sto je jako iritantno,,namjerno sam citajuci ovaj clanak,usao na sajt beogradskog vodovoda,u vidio bas te neke uporedne detalje,u kilometrima mreze,gubicima,i sto je najvaznije,,,u odnosu na broj stanovnika,,BROJA RADNIKA,U OBA VOODOVODA,,I STO MISLITE DA JE ZAKLJUCAK???? Jose jednom ovo je preduzece koje je po svom radu,profesionalizmu,sami dno dna..
JADNO...

03. 01. 2017 - 17:06

Što se tiče sadržaja računa upravu ste, ali prvo mjesto po besmislenosti, a čija je suština neznanje ili alternativno namjerna provokacija potrošača u šta ipak ne vjerujem - pripada računima za utrošenu el. energiju. Uopšte sadržaj i izgled i drugih računa, recimo telefonskih ili TV usluga je zaista jadan - pa tamo sve i svašta piše, toliko nepotrebnog i potpuno nekorisnog potrošaču, dok su osnovni podaci i informacije jedva vidljive i često nepotpune.
"LOŠE, AL IMA I GORE"

03. 01. 2017 - 17:18

Neka prosipaju koliko god oće, ako nam to ne naplaćuju, ali naplaćuju siguran sam dobar dio. Vodovod je svakako glavni krivac, odnosno njegovi rukovodioci ili kako nam sad nameću - menadžeri. No što se vode i vodovoda tiče ima jedan mnogo veći problem o kojem najveći dio gradjana pojma nema, a Vodovod i vlast namjerno ćuti, a tiče se zdravlja svih nas. Transport vode za piće azbestno-cementnim cijevima odavno je zabranjrn u EU, jer je nepobitno dokazano da se radi o kancerogenom materijalu. O tome se ovdje ćuti, niko ne saopštava podatke o procentualnom udjelu ovih cijevi u magistralnim i distributivnim cjevovodima, a o planovima zamjene da i ne govorim. Prije nekih šest mjeseci pročitao sam mislim baš u Analitici potpuno neprihvatljivo i uvjeren sam zlonamjerno objašnjenje jednog univerzitetskog profesora po ovom pitanju,jer ako je on u pravu, nijesu svi ostali eksperti iz cijele EU-e.
Draško

03. 01. 2017 - 21:01

Ako ne bude preko 70% nos da mi se okine!
Novi komentar