Kraljevsko pozorište: Osam premijera u 2017.

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ za 2017. priprema premijere, gostovanja najboljih predstava iz regiona i Evrope, koncerti, ali i gostovanja predstava na prestižnim festivalima i pozorišnim kućama u inostranstvu.
Objavljeno: 03. 01. 2017 - 12:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Već šestog februara na sceni Kraljevskog pozorišta biće izvedena premijera komada „Medeja“, koprodukcija sa zagrebačkim teatrom Eurokaz, u režiji Branka Brezovca, a po tekstu Ljubomira Đurkovića. Na proljeće slijedi novo izdanje MIT festivala i dvije premijere. Tokom aprila svoje prvo izvođenje imaće predstava za najmlađe „Kapital za djecu“ u režiji Petra Pejakovića koji je radio na ovom komadu sa učenicima sa Cetinja, i predstave „Najokrutniji čovjek“ po tekstu italijanskog pisca Đan Marija Ćerva, a u režiji poznate italijanske rediteljke i glumice Monike Napo – navode iz tog nacionalnog teatra.

Novu sezonu u septembru otvaraju premijerom predstave „Noć“ po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Andreja Cvetanoskog. U oktobru slijedi „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Egona Savina - koprodukcija sa Crnogorskim narodnim pozorištem, a u novembru će po tekstu Mirjane Medojević biti premijerno izvedena režija crnogorskog reditelja Mirka Radonjića - predstava „Sin“.

- Nakon pojavljivanja u Crnoj Gori na prošlogodišnjem MIT festivalu, kada su sa crnogorskim glumcima imali radionicu, svjetski poznata španska umjetnička trupa Fura dels Baus, u decembru će raditi u „Zetskom domu“ i to na komadu „Porodica sjećanja“. Takođe, sa Barskim ljetopisom povodom jubileja ovog festivala, „Zetski dom“ realizovaće koprodukciju „Orkanski visovi“ po romanu Emili Bronte, u režiji Dore Ruždjak Podolski – dodaju iz Kraljevskog pozorišta.

Oni očekuju da će koncerti na MIT-u, kao i gostovanja predstava iz regiona, biti razlog više da brojna publika iz svih krajeva Crne Gore dođe na Cetinje.

- Posebno poglavlje u životu jednog teatra su gostovanja i predstavljanje njegovog rada pred publikom u inostranstvu. Ova godina i u tom smislu biće uspješna za Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ jer će se sa svojim predstavama „Dokle pogled seže“ u režiji Arpada Šilinga , „Leptir“ u režiji Andraša Urbana i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u režiji Dijega de Bree, predstaviti na vodećim festivalima i u prestižnim pozorišnim kućama regiona i Evrope. Uslijediće turneja zbog brojnih poziva da se ovi komadi vide i van granica Crne Gore, i to u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Time su zaokruženi planovi za 2017, koji obećavaju jednu dobru godinu. To su ciljevi koji u isto vrijeme obećavaju da vrijednim radom, posvećenošću, planiranjem i prije svega maštom idemo naprijed, makar za stepenicu više. Kod kuće, selekcija predstava koje će „Zetski dom“ proizvesti i dovesti na Cetinje, daju i obećanje zaljubljenicima u umjetnost da će donijeti kvalitet i nadahnuće – navode iz Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, te publici u Novoj žele da „maštom i hrabrošću oblikujemo bolji svijet”.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar