Kako voziti po snijegu i ledu

Vožnja u zimskim uslovima može biti izazov. Evo kako da vožnja po snijegu protekne komforno i sigurno i bez neželjenih posljedica.
Objavljeno: 03. 01. 2017 - 16:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon što padne snijeg, uslovi na putevima dodatno se promijene, pa za većinu vozača predstavljaju najveći izazov. Prva i osnovna stvar koju morate imati kako biste sigurno vozili po snijegu jesu - zimske gume. Tu rasprave nema. Ljetnje se napune snijegom i postaju klizave kao da su „ćelave“. Bez zimskih guma i dobro pripremljenog automobila za ovakve uslove nemojte ni izlaziti na put. Opasni ste u saobraćaju i za sebe i za druge.

Prije nego što krenete, očistite snijeg s automobila, posebno sa stakala, krova i poklopca prtljažnika, a naročitu pažnju posvetite vjetrobranu. Zimi se vjetrobransko staklo češće prlja. Zato se pobrinite za dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala koja mora biti namijenjena za upotrebu pri niskim temperaturama, a provjerite i stanje brisača. Počistite farove i svjetla za maglu, koja je dozvoljeno koristiti samo u slučaju magle. Naime, ako ih se upotrebljava pri normalnoj vidljivosti, to zasljepljuje ostale vozače u saobraćaju i povećava opasnost od sudara, koja je ionako dovoljno povećana s obzirom na uslove na putu.

Ostali trikovi zimske vožnje su vrlo jednostavni, a svode se na jednu riječ - lagano.

Dakle, sve manevre koje izvodite radite kao da, na primjer, vozite privatni automobil direktora firme u kojoj radite - s maksimalnim oprezom, minimalno gasa i bez naglih pokreta. Prije svega, pazite na udaljenost između vozila ispred vas. Kočite ranije nego obično, jer se na snijegu produžava put kočenja, pa blaže pritiskajte papučicu kočnice.

Kao i inače, prilagodite brzinu automobila prije ulaska u krivinu, naročito po snijegu, da ne bi došlo do preupravljanja ili podupravljanja prilikom. Dakle, ne radite nagle pokrete za upravljačem, jer iznenadni manevri poput naglog kočenja, brzog okretanja upravljača ili iznenadnog ubrzavanja mogu da prouzrokuju gubitak kontrole nad automobilom.

Na mostovima i prijelazima postoji veća vjerovatnoća od poledice, zato pri vožnji preko tih područja budite izuzetno pažljivo i smanjite brzinu. Ako sumnjate na poledicu, odradite brzinski test stanja na putu. Prije nego što izađete na neku od glavnih saobraćajnica, naglo zakočite pri sasvim maloj brzini da saznate u kakvom je stanju asfalt. Posebno pazite na pješake koji su kao i svi mi odjeveni u tamnije boje, pa se zbog toga ne primjećuju baš najbolje. Osim što je potrebno pojačano paziti na kretanje pješaka zbog mogućih nezgoda, takođe je bitno paziti da ih ne polijete vodom iz lokvi, koje se stvaraju od snijega.

Vozači automobila s pogonom na sve točkove moraju znati da zbog oznake AWD ili 4x4 nisu svemogući, te da ih nikakav pogon neće moći spasiti ako pretjeraju po snijegu.

Ako vam se dogodi da u snijegu zapnete, manijakalno stiskanje gasa neće vam pomoći. Samo ćete se još dublje zakopati u snijeg.

Dakle, samo lagano po snijegu i ledu, i nećete imati nikakvih problema.

Izvor: T portal

Komentari: 0

Novi komentar