Preminuo čuveni hrvatski književnik i scenarista Ivo Brešan

Priznati hrvatski književnik i scenarista Ivo Brešan preminuo je juče u Šibeniku u 81. godini, prenose hrvatski mediji.
Objavljeno: 04. 01. 2017 - 11:55 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo cuveni hrvatski knjizevnik i scenarista Ivo Bresan

Brešan je rođen 1936. godine u Vodicama. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Šibeniku, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je slavistiku i filozofiju.

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički rukovodilac Centra za kulturu Šibenik i čuvenog Međunarodnog dječjeg festivala, a bio je i direktor Šibenskog kazališta.

Godine 1955. počinje da piše, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. komadom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“. Drama, koja je tri godine kasnije adaptirana u istoimeni film našeg poznatog sineaste Krsta Papića, zaslužna je, kako pišu mediji, za uvođenje fraze Mrduša Donja u hrvatski rječnik; time se opisuje manifestacije totalitarnih i drugih ideologija u malim mjestima. Zbog kritike vladajuće komunističke ideologije, Brešanove drame su bile zabranjivane i skidane s repertoara u nekim republikama bivše Jugoslavije.

Pisao je i filmske scenarije, prvo za filmove koje je radio sa Krstom Papićem, a zatim sa svojim sinom, reditelje Vinkom Brešanom za kojeg potpisuje scenarije hvaljenih filmova „Kako je počeo rat na mom otoku“ (1996.) i „Maršal“ (1999.)

Izvor i foto: T portal

Komentari: 2

Docleano

04. 01. 2017 - 20:24

Laka mu crna zemlja.
Goran

05. 01. 2017 - 08:48

Bio je kralj. Svaki fim mu je bio fenomenalan. Dobro bi bilo da se vise rada ovakvih scenarista i pisaca.
Novi komentar