Tači: Hapšenje Haradinaja neprihvatljivo

Kosovski predsjednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, navodeći da je "neprihvatljivo da Haradinaj bude uhapšen u bilo kojoj zemlji na svijetu, samo zbog potjernice Srbije".
Objavljeno: 04. 01. 2017 - 22:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tači je na Fejsbuku naveo da kosovske institucije koriste "sve raspoložive mehanizme kako bi što prjie ispravili grešku i Haradinaj bio pušten", prenosi "Zeri".

"Mi članovi OVK smo ponosni što smo se borili protiv kriminalnog režima Slobodana Miloševića, a to je potvrdio i slobodni i demokratski svijet kada je pokrenuo kampanju bombardovanja srpskih ciljeva", naveo je Tači.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je "nepravednim i neprihvatljivim" nazvala hapšenje Haradinaja.

"Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske autoritete da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtjevamo od Evropske unije i evropskih država da ne spriječavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih potrenica Srbije", navodi Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, prenosi regionalna TV N1.

Istog je mišljenja i nezavisni poslanik u kosovskoj skupštini Iljir Deda.

"Njegovo hapšenje na osnovu naloga za hapšenje Srbije apsolutno je neprihvatljivo. Ne može biti lista za hapšenje na jednoj strani, a na drugoj strani ''dijalog za normalizaciju odnosa''. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu", objavio je Deda na Fejsbuku.

Ramuš Haradinaj - bivši haški optuženik, poslanik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova - uhapšen je danas u Francuskoj po međunarodnoj potjernici Srbije. Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahtjeva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Francuski policijski izvori su ovu vijest potvrdili Rojtersu, navodeći da je granična policija uhapsila Haradinaja po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske gdje je doputovao letom iz Prištine.

 Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Njemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države. Prethodno je i Haradinajeva porodica za prištinske medije potvrdila da je uhapšen u Francuskoj.

Mediji navode da je Haradinaj, bivši haški optuženik, uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj. Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, i 1999.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer. Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu. Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata. Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vrijeme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi. Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj potjernici Srbije. Poslije dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju. Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

(Tanjug)

Komentari: 1

nevinašca

05. 01. 2017 - 04:06

Čuj, diči se terorističkom organizacijom koju čak i USA i evropa tako nazivaju. I ti ćeš na red doć Tačiću, polako. Skupljaj tu drogu dok je još ima tamo i ne koristi je više oči te izdaju.
Novi komentar