Ljekaj: Haradinaj će danas biti oslobođen

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj izjavio je da će oko 13.00 časova nakon saslušanja u tužilaštvu biti oslobođen lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.
Objavljeno: 05. 01. 2017 - 10:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Očekuje se da tokom dana Haradinaj bude ispitan pred nadležnim tužilaštvom u Francuskoj i nakon toga će se odlučiti o daljem postupku.

Ljekaj je rekao da je siguran da će poslije saslušanja Haradinaj biti oslobođen i da će nastaviti putovanje sa porodicom.

Protiv hapšenja Haradinaja reagovali su predsjednik Kosova Hašim Tači, Vlada Kosova, predsjednik Skupštine Kadri Veselji, sve političke stranke i mnoge javne ličnosti.

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija uhapsila predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Haradinaja na aerodromu Bazel-Miluz-Friburg.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavijestile vlasti u Prištini.

Potrjenicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen.

Izvor: N1

Foto: ARMEND NIMANI / AFP

Komentari: 0

Novi komentar