JANOVIĆ: Djeci pokazati koliko je bitno igrati za svoju državu

Ministar sporta Crne Gore Nikola Janović je u intervjuu agenciji MINA, između ostalog, naglasio da svaka država ima svoje prioritetne sportove i da nema u svijetu zemlje koja može da vodi računa o stotinu sportova.
Objavljeno: 05. 01. 2017 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

“To su oni sportovi koji su toj državi tradicionalni i koji su značajni rezultatski i po promociji na međunarodnij sceni. Tako će biti i kod nas. Moramo napraviti osnovnu podjelu – na olimpijske i one koji to nijesu, uz uvažavanje svih sportova i sportista. Treba biti iskren i reći koji su to sportovi koji su udarni za nas. Obaveza je COK-a da uradi kategorizaciju sporta da bi bilo lakše napraviti prioritete”, kazao je Janović.

On je istakao da po važećem Zakonu o sportu država treba da sufinansira sportske subjekte, odnosno sportiste, klubove i saveze, kao i COK.

“Država treba da pomaže aktivnosti i projekte koji su važni za razvoj sporta i koji su od javnog interesa za državu. Po ovom zakonu koji je sada aktuelan i koji će to biti sigurno do sljedeće godine, Ministarstvo sporta je praktično kao Crvenui krst, koji samo treba da dijeli novac. Malo prostora ostaje za razvojne projekte. To i u okviru ovog zakona moramo promijeniti”, kazao je Janović. 

On smatra da se generalno za sport u Crnoj Gori izdvaja dovoljno novca.

“Smatram da se dovoljno novca izdvaja za sport u Crnoj Gori. Bilo bi idealno da je novca još, ali se generalno izdvaja dovoljno da može da se funkcioniše. Za sport se ne izdvaja samo iz budžeta, već i od igara na sreću, kao i iz lokalnih samopurava”, kazao je Janović.

On je najavio kontrolu saveza u okviru ingerencija Ministarstva. 

“Mi nijesmo inspekcijski organ, ali imamo mogućnost da od svih koji dobijaju novac od države tražimo uvid kako troše novac i za koju namjenu, odnosno da li ga troše za ono zašta su ga i dobili na konkursu. Cilj je da što više novca ide ka sportistima, odnosno tamo gdje treba. Biće više kontrole nego ranije, a sve u cilju da poboljšamo sistem sporta”, rekao je Janović.

Vrhunski sportista Crne Gore najavio je da će se baviti stvaranjem kulta nacionalnog dresa i igranja za reprezentaciju svoje države.

“Važno je da djeci koja počinju da se bave sportom pokazati koliko je bitno da igraju za svoju državu i koliko treba da budu ponosni da dođu u situaciju da obuku nacionalni dres i nose zastavu. Bitno je da toga budu svjesni mnogo prije nego stasaju kao sportisti i imaju razvijeni osjećaj za naconalni identitet”, kazao je Janović.

On je rekao da djeca postanu svejsna koliko je lijepo igrati za državu u kojoj su rođeni njihovi roditelji i preci, a ne za neku drugu. 

“Mi smo prvaci svijeta u potcjenjivanju sebe, kao da su nam draži drugi sportisti. Imamo takve sportske veličine da nemamo potrebu da se na nekoga drugog ugledamo. Mnogi su bili skeptični uoči referenduma da nećemo imati sport i sportiste, ali smo ih sve brzo razuvjerili. Imamo sportiste na koje možemo da budemo ponosni i koji mogu biti uzor našoj djeci”, rekao je Janović.

Komentari: 0

Novi komentar