Kosovo će tražiti hapšenje srpskih zvaničnika?

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da Priština očekuje da Francuska uzme u obzir da je poternica protiv Ramuša Haradinaja “isključivo politička.” Mustafa je ocijenio da poternica nema nikakvu pravnu ili legalnu osnovu i pozvao je francuske vlasti da oslobode bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova koji je u pritvoru u Francuskoj, javlja AP.
Objavljeno: 06. 01. 2017 - 13:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mustafa je, kako se navodi, rekao i da će Priština od međunarodne zajednice da eventualno izručenje Haradinaja Srbiji spriječi.

Kosovski premijer je rekao da će razmotriti i opciju preduzimanja recipročnih mjera protiv Srbije ukoliko se nastavi sa hapšenjem, kako je rekao “boraca za slobodu Kosova”.

Ministarka Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri ponovila je da Kosovo treba da odgovori reciprocitetom na naloge za hapšenje koje je izdala Srbija, odnosno nalozima za hapšenje zvaničnika Srbije.

Tahiri rekla je da Srbija nijednom nije prihvatila da se u Briselu razgovara o nalozima za hapšenje, dok je za hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja navela da može da izazove tenzije između dvije zemlje.

Istovremeno, predsjednik parlamentarne stranke Incijativa za Kosovo Fatmir Ljimaj se založio za podizanje optužnica protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

"Čudi me da tužilaštvo i naša zemlja ne izdaju naloge za hapšenje Nikolića, Vučića i Dačića, pošto su oni kreatori etničkog čišćenja i to su ljudi koji su u to vreme boravili u hotelu Grand", kazao je Ljimaj.

Haradinaj je uhapšen u srijedu u Francuskoj na osnovu potjernice Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

 Agencije

Komentari: 0

Novi komentar