Bitkoin u jednom danu dostigao rekordnu vrijednost i pad od 20 odsto

Virtuelna valuta bitkoin, čija je vrijednost prethodnih mjeseci znatno porasla zahvaljujući transakcijama u Kini, juče je naglo pala za 20 odsto, javlja Rojters.
Objavljeno: 06. 01. 2017 - 15:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Virtuelna valuta, koju ne kontroliše nijedna centralna banka, juče ujutro je dostigla rekordni nivo od 1.165,89 dolara, ali je poslije podne izgubila 20 odsto svoje vrijednosti i pala na 950,5 dolara.

Vrijednost bitkoina od njegovog nastanka 2009. stalno fluktuira. U avgustu je poslije navoda o krađi bitkoina u vrijednosti od desetina miliona dolara, njegova vrijednost pala za više od 20 odsto.

Bitkoin nastaje komplikovanim kompjuterskim procesima, a prodaje se i kupuje preko interneta, mada se može koristiti i za plaćanje robe i usluga.

Bitkoin je popularan pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana.

Kritičari zamjeraju nedostak transparentnosti kod bitkoina kakav postoji među centralnim bankama koje obično izdaju valute, kao i to što se lako može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima, oružjem i drugom spornom robom.

Pošto postoji ograničena količina bitkoina koja se može napraviti - 21 milion jedinica, a više od tri četvrtine je već stvorena, njegova vrijednost raste. Rastu je takođe doprinijelo slabljenje tradicionalnih valuta u odnosu na dolar.

Komentari: 0

Novi komentar