Pospani voze isto kao pijani

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sjedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno - voze kad nisu dobro spavali.
Objavljeno: 06. 01. 2017 - 16:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svjetskih agencija za bezbjednost u saobraćaju.

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Ako često zijevate i trepćete, "cimate" volan, ne sjećate se poslednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kad ne osjećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osjetili simptome prije nego što su zaspali za volanom.

Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savjetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa, uz izbjegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

Komentari: 0

Novi komentar