POPOVIĆ: Može li biti Crne Gore bez Njegoša?

Nova crnogorska Vlada je, samo dvadesetak dana od konstituisanja, pokrenula inicijativu Ministarstva kulture iz 2013. godine – koju je bivši predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić držao u ladici više od dvije godine iako je imao komotnu skupštinsku većinu – da se za dan crnogorske kulture proglasi 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.
Objavljeno: 07. 01. 2017 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad POPOVIĆ

Poslije nekoliko dana, Vlada povlači zahtjev iz procedure zbog toga što Bošnjačka stranka, koalicioni partner Demokratske partije socijalista, smatra da je Njegoševo književno djelo šovinističko u odnosu na muslimane, koji se danas nacionalno iskazuju kao Bošnjaci. U ovom slučaju Markovićeva Vlada je napravila dvostruku grešku: stavila je u proceduru zakon za koji nije imala potrebnu skupštinsku većinu, a onda ga je povukla iz procedure ne dozvolivši Bošnjačkoj stranci da obrazloži Njegoševu moralnu i političku nepodobnost.

Pogubno je za jedno podijeljeno društvo sa očiglednim istorijskim i civilizacijskim diskontinuitetom da najvažnija istorijska i identitetska pitanja prešućuje, ili da se o njima samo oglašavaju stranački činovnici nemuštim saopštenjima. Za demokratsku emancipaciju takvih društava – u kojima nauk o istoriji i tradiciji ima isključivo vaspitnu ulogu – nužno je kritički-saznajno osvijestiti povijesne i identitetske sporove, koji su često promjenjivi, nepredvidljivi, pa i konfliktni, zavisno o trenutnoj ideologiji i realpolitičkim određenjima. U potonjih sto godina u Evropi, pogotovo u doba nacizma, fašizma, boljševičkog komunizma, stvarani su najbizarniji istorijski falsifikati.

No, sa ovakvim krivotvorenjem Njegoševih pjesničkih i političkih ideja uporediv je samo Ničeov slučaj. Veliki usamljenik koji je objavio smrt Boga i vječno vraćanje, zbog svojih oštrih protivljenja malograđanskom mentalitetu i antisemitizmu koji je dominirao i u kulturnim krugovima ondašnje Njemačke, bio je dodatno ekskomuniciran u široj akademskoj javnosti. Ali i među najbližim prijateljima – čak je raskinuo prijateljstvo sa Vagnerom – da bi pedeset godina docnije nacisti u prilog rasističkoj teoriji lebensrauma nakaradno reinterpretirali Ničeov imoralizam, volju za moć i Zaratustrinog nadčovjeka.

Pjesnik slobode: I Njegoš je genijalni pjesnik slobode a ne apologeta tirjanstva. Njegoševa kosmogonija i metafizika, političke težnje i agonalni princip ,,borbe neprestane“ ovaploćenje su slobodnog i nesputanog uma. Radomir Konstantinović kaže, ,,svečoveštvo Njegoševo izgrađeno je na dubokom osećanju svetskog protivrečja i pokretačkih sila“. U prilog ovome podsjetimo se pjesnikovih stihova: ,,Luna i krst, dva strašna simvola - / njihovo je na grobnice carstvo“.

 Njegoš prezire svaku vjersku zatucanost, uskogrudost i praznovjerje – „laktom vjere glupost čojka mjeri“– o čemu postoje mnoga svjedo- čanstva njegovih savremenika. No, tragedija nacionalizma nije u tome što je ljubav prema nacionalnoj kulturi i tradiciji duhovno i intelektualno inferiorna - pogotovo kada jednoj nacionalnoj kulturi prijete hegemonizam i asimilacija - nego zato što izopačene forme etnič- kog i klerikalnog nacionalizma ne poznaju kompleksnost i protivrječja istorijskog razvoja. Njihov dogmatizam je iracionalan i amoralan, zato je i nepredvidljiv. Dakle, čelnici Bošnjačke stranke, prihvatili

su teze nekih islamskih mistika, poput Rusmira Mahmutćehajića i lokalnih vjeroučitelja, da su Njego- ševi duhovni nasljednici protagonisti i ideolozi ovovremenog etničkog čišćenja i genocida u BiH, ignorišući pritom činjenicu da je podlovćenska Crna Gora u Njegoševo doba, kao i u vrijeme u kojemu se odigravala takozvana istraga poturica, imala manje od sto hiljada stanovnika, i da je bila okružena Turskom carevinom. To jest, da je Cetinje bilo enklava usred moćne turske imperije, slična Srebrnici, Goraždu, Bihaćkoj krajini, u vrijeme velikosrpsike agresije u Bosni i Hercegovini.

Kleronacionalistički usud:  Da je Njegoševa islamofobija samo kleronacionalistička predrasuda mogao se uvjeriti svaki razboriti čitalac vladičine korespondencije s Huseinom begom Gradašćevićem, Ali pašom Razvinbegovićem i Osman pašom Skopljakom. On Osman paši Skopljaku kaže da mu je „brat Bošnjak“, i još kaže - „ti si s nama jednoplemenik, iako si različita vjeroispovijedanija“. Vladika Rade je vjerovao da su Južni Sloveni sudbinski povezani da zajedno propadnu ili se oslobode turske i austrougarske okupacije, i zato ohrabruje Husein bega Gradašćevića u njegovom otporu sultanu, a u pismu Osman paši Skopljaku, od 5. oktobra 1847. godine kaže: „Ja bih rad bio da sam se malo docnije rodio, jer bih vidio svoju braću đe su se sebe i svojih spomenuli i đe javno i pred kazali da su oni dostojni praunuci i potomci starijeh vitezova našega naroda“.

Dakako, neki stihovi iz Gorskog vijenca koji pogrdno govore o ,,poturicama“ uvredljivi su za muslimane, ako se tumače izvan konteksta dramske radnje i istorijskih okolnosti u kojima je nastalo ovo djelo. Gorski vijenac se temelji na dva mita, tzv. istrazi poturica i Kosovskom porazu, kao metafizičkim i idejnim agensima ,,borbe neprestane“.

Stoga, pjesnik da bi prikazao ostrašćenost okruženih Crnogoraca i osionost ,,Turaka“ koji pripadaju velikoj evroazijskoj imperiji – etnonim Turčin u 19. vijeku od porobljenih hrišćana pripisivan je i domicilnom stanovništvu islamske vjeroispovijesti ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Albaniji, Grčkoj – svojim likovima stavlja usta opore i uvredljive riječi: crnogorski glavari nazivaju muslimane ,,krmskim poturicama“, a ovi njih ,,vlasima“ i ,,kavurskim hajducima“.

 Njegoševo djelo, kao i u većine romantičarskih pjesnika koji su ponikli iz malih pokorenih ili ugroženih naroda, ima emancipatorske i oslobodilačke težnje, pa Crnogorce pokazuje kao neustrašive junake koji se ne bore samo za svoj opstanak nego i za slobodu ostalih Južnih Slovena. Ali, pjesnik Gorskog vijenca, kroz lik vojvode Draška, Vuka Mandušića, popa Mića, babe vještice… pokazuje ih i kao sujevjerne, naivne, zaostale u odnosu na pitoresknu i dekadentnu romansku kulturu – pa i tursko gospodstvo – prema kojoj on ima ambivalentan odnos.

Islamofobija: Da kod Njegoša nema islamofobije i prezira prema osmanskoj i muslimanskoj kulturi rječito svjedoči pohvala Stambolu, kakvu dosad nije napisao nijedan muslimanski pjesnik našeg jezika: ,,O Stambole zemaljsko veselje,/kupo meda, goro od šećera,/banjo slatka ljudskoga života,/ đe se vile u šerbet kupaju… Sto putah sam u mojoj mladosti/iz mindera u zoru hitao/ na tvoj potok bistri i čudesni,/ nad kojijem ogleduješ lice/ ljepše sunca, zore i mjeseca./ U nebu sam, u moru, gledao/ tvoje kule i ostre munare,/ s kojih su se k nebu podizali/ u svanuće u divnu tišinu,/ hiljadama svešteni glasovi,/ glaseć nebu ime svemoguće,/ zemlji ime strašnoga poroka“. Da je Njegoš islamofob kao što mu pripisuju bojovnici Radovana Karadžića i bošnjački kleronacionalisti, ne bi on ispjevao tako divne ljubavne stihove:

 ,,Fatima je strukom divota,/ oči su joj dvije zvijezde,/ lice joj je jutro rumeno,/ pod vijencem gori Danica;/ usta su joj párōm srezana,/ usne su joj ružom uždene,/ među kojima katkad sijeva/ snježna griva sitna bisera;/ grlo joj je čista fildiša,/ bjele ruke – krila labuda;/ nad cvijećem pliva zornjača,/ a voze je vesla srebrna“.

Čelnici Bošnjačke stranke vjerovatno nijesu svjesni da, proglašavajući Njegoša nedostojnim i nepodobnim da simbolizuje kulturu Crne Gore, getoiziraju sopstveni narod, čineći najveću uslugu onima koji Bošnjake i ostale muslimane vide samo kao baliluk, otpadak osmanske imperije. Nije dugo prošlo i Bošnjačka stranka je dobila posprdnu pohvalu od Amfilohija Radovića; ovih dana mogu očekivati i zahvalnicu iz Haga, od R. Mladića – ukoliko prati događanja u CG – koji je uoči masakra u Srebrnici rekao da je konačno došlo vrijeme da se Srbi osvete Turcima.

Politika i moral Dakle: pored političkog, ovaj čin Husovićeve stranke ima prevashodno moralno značenje, i zato očekujem da će se bošnjački i muslimanski intelektualci i političari, nezavisno od stranačkih i ostalih opredjeljenja – prije svih Zuvdija Hodžić, Rifat Rastoder, Suljo Mustafić, Ferid Šarkinović, Džavid Šabović – koji su zajedno s jednim brojem Crnogoraca u mračnim devedesetim godinama prošlog vijeka zastupali antiratnu politiku, javno osuditi ovu nepromišljenost i kazati da je prava Crna Gora – koja baštini Njegoševo djelo – ona Crna Gora koja ih je štitila u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, a ne oni koji ih i danas nazivaju Turcima i balijama. Na kraju, Vlada Crne Gore ne smije odustati od prijedloga Zakona o danu crnogorske kulture: treba nastaviti dijalog sa predstavnicima Bošnjačke stranke, a ukoliko oni ostanu tvrdokorni u svojim predrasudama, onda se mora sačekati druga prilika da bi se obezbijedila potrebna većina za izglasavanje Zakona. Ukoliko Crna Gora nema potrebnu većinu da Njegoševo djelo ozvaniči kao svoj duhovni i civilizacijski temelj, onda je smisao njenog državnog postojanja upitan a sam opstanak krajnje neizvjesan. Da nije tako ne bi se Amfilohije Radović, brzo i radosno glasnuo.

Komentari: 38

Toto

07. 01. 2017 - 07:27

Stih pre "laktom vjere glupost cojka mjeri " je "srpstvuj djelon, vjeruj sto vjeujes".
Tito

07. 01. 2017 - 08:43

Koji je ovo jezik? Treba mi informacija da bih ovo preveo. Prvo "pre" pa onda "vjere"? "Cojka"!?, imaš li "č" na tastaturi? "Srpstvuj"? "Djelon"? Vjeuješ"? Što uopšte pišeš komentare? Na koga misliš pozitivno djelovati (ili negativno) sa ovim "baš me briga" komentarom sa pravopisnim greškama na nivou prvog razreda osnovne škole, jediničara da budem precizan? Da ti nije i "nick" pogrešan, "Tito" umjesto "Toto"?
Toto

07. 01. 2017 - 09:31

С телефона сам куцо. Извини због латинице. Баш те толико Радивоје увредио на овај благи дан?
Tito

07. 01. 2017 - 10:52

Njegoš mene ne može da vrijeđa. Njegoš, iliti Rade iliti kršteno Radivoje. Srećan Božić ali ne onako kako nam sreću poželje gospodin Risto već od srca. Pozdrav!
cetinjski balija

07. 01. 2017 - 08:36

Kao pripadnik muslimanske vjeroispovijesti ostro osudjujem ponasanje Bosnjacke stranke.Ocigledno oni ne razumiju Njegosa,i pali su u klopku Karadzicevsko-Mladicevskog koncepta "poturica",istrage poturica i osvete u rijecima onog krvnika Mladica.Siguran sam da bi im sam Njegos sudio i presudio da je ziv-bio bi na stranu i Sarajeva,Srebrenice,Zvornika,Brckog...Bosnjaci otrgnite se tog krvotrovackog mita koji su posijali oni koji su Bosnu kidali na zivo.Njegos da je ziv im to ne bi dao!
Toto

07. 01. 2017 - 09:33

Ма наравно. Његош би био хафиз да је сада жив. Не би уопште био за то да Срби одлуче да се отцепе од бивше БиХ, као што су Хрвати и Муслимани надгласали Србе и отцепили се од СФРЈ.
Tito

07. 01. 2017 - 10:53

Da je sada živ zvali bismo ga Metuzalem.
cetinjski balija

07. 01. 2017 - 15:20

Toto-Rina,ne znam da li bi Njegos sada bio hafiz (siguran sam da ne znas koje hafiz), ali sam siguran da bi birao da mu on bude prvi komsija a ne ti jer bi se odlicno razumjeli. Sto se tice otcjepljenja, stara izraubovana i ofucana prica: svi su se eto otcijepili od Jugo-Srbije. Jer i po Ustavu SFRJ sve republike su BILE S U V E R E N E, i imale pravo na samoopredeljenje-do otcjepljenja! samo je prije toga trebalo pobiti 10.000 civila u Sarajevu (znas li sta je saraj?) od kojih je 1012 djece!! braca Srbi nisu mogli ama bas ni sa Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, ni Albancima pa na kraju ni sa Crnogorcima (drugo oko u glavi postade razroko). proizvod je ovakav: u pamet se braco Srbi!
Balija

07. 01. 2017 - 09:34

Ne postoji muslimanska vjera! Postoji islam, a ne postoji ni muslimanska vjeroispovijest, jer Muslimani nemaju ispovijedanje, kao vjerski ritual!
КОПРИВИЦА

18. 01. 2017 - 19:57

Ово је истовремено одговор другу или господину Титу и ономе који се зове како не може никако бити - знаковне вриједности Цетиња у културном простору искључују другу ријеч из Вашег имена. У томе је проблем, можда, оних који поскакују као убоденици када се помене Владика Раде, што Цетиње и балилук не иду скупа. А онда за првопоменутог: Ако је говорник са екавског говорног подручја а цитира у оригинали ијекавски текст, онда је једино исправно како Тото пише. Када се мало зна, а изједа самољубље, притом и мржња, онда се много лупета. За другога: Сребреница није уопштерезултат постојања Његоша у српској традицији, па ни то што је неко евентуално носио његове слике или рецитовао стихове, ужасна трагедија у Сребреници се десила зато што је Насер Орић са својим дивљацима звјерски убијао српску дјецу, силовао и ритуално убијао дјевојке и жене, затирао чак и старце по селима око Братунца и Сребренице, а онда курвин син, по Алијином крвавом плану, а није се усудио да сачека тог ђенерала.
Rambo Amadeus Rocky Terminator

07. 01. 2017 - 09:31

Kako je "Gorski vijenac" literatura, mi, gore potpisani plašimo se da će i nas proglasiti genocidnim ličnostima! Qukala nam majka! nagore će proći Rambo, jado, pobi toliko Vijetnamaca! Bošnjaci, braćo draga, znamo đe vam je glava, u PG naravno, ali đe vam je stražnjica znaće ovi u Sarajevu kad počnete vjetriti na te bande!
Ilija

07. 01. 2017 - 09:33

Toliko truda i izvinjenja potrošeno ni za što! Imam osjećaj da se izvjesni intelektualci već gotovo vijek i po nastoje izviniti jednoj grupaciji naših državljana zbog toga što smo ostali hrišćani. Mislim da to ne bi trebalo da rade. Nema potrebe za tim. Ako iko ima razloga (a mislim da nema ni potrebe za tim) da se izvini to su oni koji su vršili torturu na ovim prostorima gotovo pola milenijuma tj. oni koji su nastavili da baštine njihovu civilizacijsko-religiozno-kulturološku potku. Ovako ulazimo u sferu kada će mo, dok smo živi (a i kasnije naši potomci), morati da se izvinjavamo i ne znam zbog čega i ubjeđujemo jednu religijsku grupu da ih posebno volimo i da je njihovo mišljenje vrijednije od našeg i kao takvo jedino ispravno.
cetinjski balija

07. 01. 2017 - 15:25

Ilija zasto mislis da treba kome da se izvinjavas zato sto sii hriscanin?? osim mozda sjenama onih poklanih civila po Bosni koji zloupotrijebise u cilju istrebljenja Njegosa-10.000 civila u Sarajevu (1012 d j e c e), Srebrenicu da i ne spominjem. pripadnici islama na Balkanu su svoji na svojemu kao i hriscani.
Ilija

07. 01. 2017 - 18:33

Cetinjski, pogrešno si me shvatio. Nemam se za zbog čega izvinjavati niti imam tu namjeru. U mjesta koja pominješ nijesam bio niti, koliko znam, iko sa ovih prostora, niti je CG kriva za zbivanja koja su se tamo desila. Ne znam zašto ih uopšte pominješ. Govorio sam o nekakvoj podsvjesnoj potrebi pojedinih intelektualaca koji se svojim tiradama u poslednjih vijek i po stalno izvinjavaju nekom tamo ko ne predstavlja niti baštini CG tradiciju i kulturu. Koliko puta oni treba da pokažu da ne prihvataju CG onakva kakva ona jeste, da ne prihvataju Njegoša niti išta što predstavlja crnogorski narod. Kad će naši intelektualci shvatiti da oni ne žele crnogorsku CG. Oni žele neku drugu CG. Neku koja će Stambolu biti blizu a Moskvi i Beogradu daleko. Neku kojoj ni na kolima hitne pomoći neće biti krsta (ne znam dali ste primijetili da su za rad njih uklonjeni prije nekoliko godina). Oni, jednostavno ne žele ništa što je fundamentalno crnogorsko.
Buba Beograd

07. 01. 2017 - 09:38

Popviću Crne Gore može biti bez Njegoša,a može čak i bez tebe!I Njegoša ,tebe i mene rodila je Crna Gora,ali poneko kao Njegoš učinio je da ona bude bolja i uzdigao je njenu veličinu,a neko bogme i unizio,kao što to radi i danas trećina stanovništva.Njegoša nije potrebno braniti ,jer njemu nerće nauditi provincijalna pamet.Unajnovijem slučaju tumačenja njegovog djela od strane jedne nacionalne manjine je napad na državu i njen indetitet ,jer niđe na svijetu manjina ne određuje indetitet većinskom narodu u državi osim u Crnoj Gori.Ovdje oni koji vode državu pokazali su da su spremni da prave trule kopromise zarad privilegija i vlasti i da u tome nemaju ograničenja.Oni nijesu dostojni Crne Gore i njima se treba pozabaviti jer jedini njihov smisao je opstajanje na vlasti po svaku cijenu ,makar morali pristati da i Njegoša proglase zločincem!
Moj Milorade

07. 01. 2017 - 10:41

Kome se ti obraćaš? Misliš li ti da oni koji su nasrnuli na Njegoša imaju instrument za razumijevanje ovoga o čemu pričaš?
Njegoševa palačinka

07. 01. 2017 - 10:47

U Beogradu postoji lanac palačinkarnica "Njegoševa palačinka". To više doprinosi afirmaciji Njegoševog djela, nego da mu datum rođenja bude proglašen državnim praznikom u Crnoj Gori. Ne fali Njegošu afirmacije u Crnoj Gori, nego van nje.
CRNOGORSKI 007

07. 01. 2017 - 12:41

DVA RAZLOGA STO SU SRBI IZMISLILI NJEGOSEVU PALACINKU(za glupe i naivne)PRVI JE DA PRAVE BIZNIS I ZARADJUJU NA TKZ PALACINKU,JER ZNAJU DA JE 50% CRNOGORACA U BEOGRADU RACUNAM I SA PORIJEKLOM.DRUGI RAZLOG JE OTIMANJE SVEGA TUDJEGA STO VRIJEDI I DREKANJEM GA PRISVOJE.E MOJI NAIVNI CRNOGORCI -MUTIRANI
Da .....

07. 01. 2017 - 17:19

.......su priganice, pa da su Njegoševe, ajd i ajd. Bezi bre gibanice. Iš ne šegači se sa palačinkama.
cud lisicja ne treba kurjaku

07. 01. 2017 - 11:06

Bosnjaci vide sto divlji korijen u Crnoj Gori -Srbi cine I koliko im se tolerise a vlast uziva
Rako

07. 01. 2017 - 12:37

,,Ukoliko Crna Gora nema potrebnu većinu da Njegoševo djelo ozvaniči kao svoj duhovni i civilizacijski temelj, onda je smisao njenog državnog postojanja upitan a sam opstanak krajnje neizvjesan. Da nije tako ne bi se Amfilohije Radović, brzo i radosno glasnuo,,. BRAVO! Sovim je sve rečeno, Popoviću. A Ranko ka Ranko samo mišljašljaše i misli o stolici, g..a.o ga.
Aperkat, kroše, nokaut

07. 01. 2017 - 12:44

Na tekst povodom Amfilohijevog paljenja badnjaka objavili ste komentar - "pravoslavlje je izrugivanje sa 2000 godina hrišćanstva a Spc je nacistička organizacija". Ko je taj ko je to dozvolio? Niste vi s Analitike ništa bolji od Spc. Što se tiče Njegoša, dva puta mi ne objavljujete komentar na tekst o Njegošu koji je pisao polupismeni ex bokser. Njegoševom gladnom narodu nije bilo do metafizike i filozofije kako bi to htjeli da predstave.
Monteniger

07. 01. 2017 - 13:22

G-dina Popovica za ministra kulture!!
Evo može...

07. 01. 2017 - 13:49

E, pa izgleda evo može zadnjih 10 godina i bez Njegoša i bez drugih Petrovića i bez ćirilice i bez jezika srpskoga i samih Srba i bez Mitropolije Cetinjske i bez Rusije i bez ppomminjanja godišnjice Vučjeg Dola i bez svega što je Crnu Goru činilo Crnom Gorom. I predlažem što je i logično da se ukine i samo ime Crna Gora, jer je samo to i ostalo od Crne Gore i da se zovemo Montenegro i zvanično.
Ako si za išta u pravu

07. 01. 2017 - 15:09

onda je to za Vučji do, za ćirilcu pola pola. Ostali me ne interesuju. Predlažeš da se ukine ime Crna Gora, a ja ću predložiti da se ova država nazove po Njegošu, valjda bi priča o njemu konačno bila završena. Npr. NJEGOŠIJA.
!?

07. 01. 2017 - 14:20

Kad mi je komšija rekao da je Vlada povukla predlog za Njegošev dan, mislio sam da se šali i zeza - kad ono stvarno. Dje smo mi došli i kud li smo krenuli.
Dobro je

07. 01. 2017 - 15:11

da si preteka u tom trenutku. Mogu zamisliti kako si to jedva preživio.
ЋЕКЛИЋ

07. 01. 2017 - 14:59

Не трабуњајте, аналитичари, Господом Богом вас кумим!
Bijase li .....

07. 01. 2017 - 17:35

... ti ono Krle iz Bjelica?. Pa je novi snijeg Krle ne treba nam tvoj lanjski.
Felix

07. 01. 2017 - 18:40

O Njegošu sa Dukljanima raspravljati je kao da se vremeplovom vratimo u njegovo vrijeme pa da pričamo sa Osmanlijama o njemu !
PWS

08. 01. 2017 - 02:33

Prvo! Gos Popovicu , nijesmo mi Bosnjaci muslimani koji se nacionalno iskazuju kao Bosnjaci, Mi smo bosnjacke narodnosti u najvecoj mjeri tradicionalni ili prakticni muslimani. Nasu narodnost ne odredjuje religija nego porijeklo, kultura, etnogeneza... Drugo! Ako cemo pravo, nije Njegus morao da napise "odza rice" . Mogao je da napise "hodza narice" , sto je blize cinjenicnom stanju. Jer, priznat cete, nije carsijski red da se tako govori o svjestenicima. Toliko o kulturi i praznicima.
nije hodža narice..

08. 01. 2017 - 14:18

...nego nari"č"e...sa č...nauči c.....vakat je da nučite nije NJEGUS-nego NJEGOŠ!!!!!!!
PWS- molim te procitaj Njegosa

09. 01. 2017 - 04:06

Pa evo je i ovo napisao . Pa mi ne trazimo da se zabrani . A po vasoj logici trebalo bi . Krst je riječ jedna suhoparna, Miloš baca u nesvijest ljude al' u pjanstvo neko prećerano. Više valja dan klanjanja jedan no krštenja četiri godine Evo jos : Kakav fišek na poklon veziru, samovoljni kavurski hajduče! Ne zbori se tako s vezirima, Pa kad vec pricas kako se treba odnositi prema svjestenicima onda procitaj kako se Njegos odnosio i prema pravoslavnim svestenicima ( pop Mico ) . Kad je kritikovao pravoslavne sto ne bi i druge ?!!
PROČITAJTE POTONJI..

09. 01. 2017 - 11:20

...KOMENTAR PWS-I UKABULIT ĆE TE ZAŠTO BOŠNJACI TRAŽE DA SE NJEGUŠ SMAKNE SA CRNOGORSKE PULITIČKE SCENE...? JER NIJE LJUBIO KRST-SUOPARNI...I ŠTO JE MISLIO O-posprdno o ... POPOVIMA PRAVOSLAVNIM-KOJI OD TADER-NE MAGNUŠE NI ZERICU...E BORA MI GOSPODNJEGA...NIKO KRUPNO NE LAŽE.....-ŠTO BI REKA NESRETNI VLADIKA NJEGUŠ...
PWS

09. 01. 2017 - 16:54

Ja sam napisao da nije kulturno kazati da svjestenik "rice" kad poziva na molitvu Bogu. Imas li nesto protiv?
"TIČICO RIKALICO..."

10. 01. 2017 - 09:02

....NE TERAJ ŠEGU SAMO ZATO ŠTO TI JE NEKO REKA-DA ZEMLJA ZAUDARA....BOŽURIMA....
PWS

10. 01. 2017 - 18:00

Sto je vise kleveta i lazi Tito nam je miliji i drazi.Ojhaaa! Eto, toliko nam mozes....
KO VAM VJEROVA...

10. 01. 2017 - 18:35

...VJERU PROVA....NE SPUŠTAH SE JA NA VAŠE UŽE...SLAVA SLAVNOJ ARMIJI-DO I U BLAJBURGU...!!!!!!!
Novi komentar