Janjić: Dodikova ideja podstiče ekstremizam

Ideja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ta zemlja napravi zajednicu sa Srbijom, zajedno sa četiri opštine Kosova, a da uz to ide i vraćanje dominantno srpskog predznaka Crnoj Gori je sama po sebi nerealna, rekao je za Pobjedu analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
Objavljeno: 09. 01. 2017 - 06:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik RS je u intervjuu za Kurir kazao, između ostalog, i da je Bosna i Hercegovina neodrživa zemlja. Komentarišući sve njegove ocjene, Janjić je prije svega istakao da je ovo prvi put da je Dodik saopštio ove ideje javno.

 - Zašto je u ovom momentu riješio da krene (sa tom idejom)? Pretpostavljam da je to jedno pogrešno nerazumijevanje trenutne globalne političke situacije. On nije jedini koji ne razumije šta se dešava, zapravo, sa krajem rata u Siriji. Ne razumije odnose između Rusije, ostatka svijeta, a pogotovo ima potpuno pogrešnu predstavu o tome šta će raditi novoizabrani predsjednik Amerike Tramp. To je jedan potpuni promašaj intelektualni, koji karakteriše sve ove velikoetnički orijentisane ljude – rekao je Janjić.

On kaže da pretpostavlja da je Dodik za ovu ideju našao inspiraciju i u tome što su se pojavile interpretacije kako nav o d n o P u t i n p o d r ž av a prekrajanje Balkana i stvaranje neke velike Srbije, koja bi kasnije prikačila i Crnu Goru i djelove Bosne i Hercegovine.

 - To je sve priprema za nešto što se očekuje da on uradi, a to je sazivanje referenduma o otcjepljenju RS od BiH – kazao je on. Janjić ističe da će Dodik snositi najveći rizik od posljedica za iznošenje i realizovanje njegove ideje. On kaže da se ne zavaravamo, jer Amerika neće prepustiti Balkan Rusiji. Analitičar kaže i da narednih dana možemo očekivati žestoke odgovore na Dodikove izjave. Zašto ne, kaže, i od Evropske unije koja ,,itekako razmišlja o tome da se uspori proces razgovora sa Beogradom ukoliko podrži RS“.  - Razmišlja se i o ekonomskim sankcijama, a bogami u NATO-u postoji i plan ako treba oružane intervencije u samoj RS ukoliko bi Dodik pozvao na referendum za otcjepljenje - kazao je Janjić. Iako je Dodikovu ideju o stvaranju ,,velike Srbije“ ocijenio nerealnom, analitičar kaže da je opasna.

 - Puno je ljudi u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, ideološki potpuno sluđeni oko budućnosti i Srbije i regiona. Puno je ekstremizma. Jako je lako zapaliti tu vatru i etničkog ekstremizma, pa ako i treba i oružanih sukoba za to. Ti sukobi se mogu preliti u opšti rat – rekao je on.

 Dodik, kaže Janjić, polako ulazi u domen politike koja provocira narušavanje mira i oružane sukobe, a prije svega ,,želi, zbog svog lično nesređenog statusa i odnosima sa Amerikom i Evropskom unijom, zbog lične ugroženosti njegovog uticaja u RS da zapravo nas posvađa, i Srbiju i Srbe ponovo sa Zapadom“. (Pobjeda)

Komentari: 2

suad

09. 01. 2017 - 08:37

U BiH ubijeno blizu 100.000 osoba, 50.000 žena je silovano, 150.000 ratnih invalida, od 1995. poginulo/teško ranjeno od mina 7500 ljudi, porušeno 614 Džamija, porušeno 190 Katoličkih crkvi, kroz srbočetničke logore prošlo 200.000 ljudi, oko 800.000 granata ispaljeno na Sarajevo! U BiH Srbi pobili 3372 djeteta, DOSUĐENI GENOCID ZA SREBRENICU, otkriveno do danas 5000 masovnih grobnica! Ratna šteta blizu 100 milijardi eura!
Iskustvo ili pouku

10. 01. 2017 - 11:40

Ne mogu da vjerujem da ponovo pomisljaju na velikoSrpski nacionalizam,posle svega sto joj je svet uradio za dela koja su proistekla iz te sulude ideje, sto se i u praksi moglo vidjet.Podseticu,99 su krenuli sa suludom idejom sta je usledilo,sankcije i razaranje privrede,opste untrasnje pljackanje svih resursa,skoro milion izbeglica,bombardovanje sa katastrofalnim posledicama,ozracenost,ljudske zrtve ,materijalna steta od oko 100 milijardi dolara,gubitak 15% teritorije.Da li bi neko normalan pokusao to isto da uradi sada ne znajuci koje bi nesagledive posledice bile.To bi reakcija sveta bila sa dugorocnim resenjem problema sa Srbijom ,plan onako odavno postoji.Ova bolesna ideja Dodika bi bila katastrofalna po Srbiju i Srbe u regionu.Ne bih ih savetovao,da slede Dodika.
Novi komentar