Održana parada povodom Dana RS

Uz taktove pjesme "Marš na Drinu" danas je u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske održana parada pod nazivom "25 godina Republike Srpske".
Objavljeno: 09. 01. 2017 - 16:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

U svečanom defileu učestvovalo je više od 200 pripadnika MUP Republike Srpske, a na čelu parade bili su pripadnici Specijalne policije RS.

U defileu, koji su posmatrali mnogoborojni građani Banjaluke, učestvovali su i oklopna vozila MUP RS, predstavnici Boračke organizacije, studenti, koji su nosili veliku zastavu Republike Srske, predstavnici Civilne zaštite, vatrogasne jedinice, Pošta Srpske, kulturno-umjetničkih društava, sportskih društava, kao i banjalučke mažoretkinje.

U defileu nijesu učestvovali predstavnici Oružanih snaga BiH – Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka. Njih 46 su prethodno predali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su ostali postrojeni i tokom parade, ali u njoj nijesu učestvovali.

Prethodno je komandant NATO štaba u BiH Žizel Vilc upozorila da bi učešće pripadnika OS BiH u svečanostima povodom Dana RS bilo nezakonito, jer je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao datum obilježavanja Dana RS.

Defile je završen na Trgu Krajine, gdje se nalazili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i najviši zvaničnici Republike Srpske – predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović i ministri u Vladi RS.

Osim srpskih zvaničnika na bini je bio i Darko Mladić, sin haškog optuženika i bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića.

Svoj odlazak u Banjaluku najavili su funkcioneri Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, Slaven Radunovići Jole Vučurović.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Po završetku parade okupljenima se obratio predsjednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da Republika Srpska "ima namjeru da živi i slavi svoj dan".

"Republika Srpska je stvorena kao odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima ostvari sloboda", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da srpski narod u BiH da živi i slavi svoj dan, ali isto tako i da žive zajedno sa drugima i sa njima dijele mir i slobodu.

"Nikada nećemo odustati od Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Posle parade, predvidjen je prijem koji organizuje predsjednik RS, a potom svečana akademija.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana RS obezbedjuje oko hiljadu policajaca, a cio grad okićen je zastavama RS.

U centru Banjaluke blokiran je saobraćaj. (Portal RTCG)

Komentari: 4

Toto

09. 01. 2017 - 16:35

Zivela Srpska!
TVOREVINA

09. 01. 2017 - 17:41

SSS NA SRPSKU
Tesla

09. 01. 2017 - 16:50

Dodik je vise zla nanio Srpskom narodu u zadnjih desetak godina nego ratovi prije toga.Narod kulturno propada dok se on u medjuvremeno poprilicno obogatio.Inace kao politicar je nula i to se sam pokazao.Da ne govorim o izjavama kao ova zadnja o ujedinjenju srpskih zemalja.Mrtvo slovo na papiru.Na kraju krajeva briga ih ko vlada,narod hoce konacno da zivi normalan zivot.Ali dokle god ovaki potpaljuju vatru uvijek ce narod biti taj koji ce stradati.
Astro

09. 01. 2017 - 17:03

...treba bjezat od ovakvih ovih nesretnika....Crna Gora pravac NATO i EU, bez odlaganja...a neka zadrze i Radunovics i Knezevica dako im svoju srecu prenesu.
Novi komentar