Dačić: Besmislene tvrdnje da je Srbija izmislila akciju napada na ambasadu

Informacija o planu Albanaca da napadnu neku ambasadu Srbije zbog hapšenja Ramuša Haradinaja došla je od bezbednosnih službi jedne zapadne zemlje.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 12:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je rekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je dodao i da su besmislene tvrdnje da je to Srbija izmislila ili da planira da takvu akciju sama izvede da bi optužila Albance.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Dačić je rekao da je Srbija objavljivanjem te informacije željela da upozori javnost i zemlju domaćina da je odgovorna za bezbjednost ambasade i zaposlenih i dodao da je podignut nivo budnosti u srpskim diplomatskim predstavništvima. 

"Upozorili smo na to što smo dobili od zapadnih bezbjednosnih službi, iz bezbjednosne zajednice jedne velike zemlje... Tačno se zna ko je te predloge (o zauzimanju ambasade) iznosio, gdje živi i to nisu prazne priče", rekao je Dačić i dodao da se zna koja ambasada i u kojoj zemlji je bila moguća meta. 

On je rekao da je plan bio da se Srbija privoli da odustane od zahtjeva za izručenje Haradinaja tako što bi se zauzela ambasada i tako što bi zaposleni u njoj bili kidnapovani, i odbacio tvrdnje iz Prištine da je to Beograd sam planirao da učini da bi optužio Albance. 

"Sjetite se samo za vrijeme NATO agresije kakve smo laži slušali o Srbiji i srpskom narodu. Njemački političari govorili su da su srpski doktori ubacivali životinjski implant u muslimanke. Hašim Tači je rekao da je 100.000 Albanaca zarobljeno na stadionu u Prištini. A (tadašnji portparol NATO) Džejmi Šej govorio je da smo zarobili 300 albanske djece i da ih koristimo kao banku krvi. I sada oni nama govore da smo ovo izmislili", rekao je Dačić. 

On je izrazio protest zbog toga što se prilikom svakog hapšenja optuženih za zločine nad Srbima podigne dio međunarodne zajednice koji se protive tom hapšenju, "kao da su zločini nad Srbima dozvoljeni". 

"Valjda i za srpski narod važe pravila koja važe kada su drugi narodi u pitanju. Ali nije to samo Haradinaj... Želio bih da podsjetim da oni sada brane ratnog zločinca i ne daju da se hapsi a nisu se bunili kada je Crna Gora izručila naše ljude Prištini, koji su uhapšeni u Crnoj Gori. Kada taj sistem funkcioniše?", rekao je Dačić. 

Govoreći o šansama da bivši lider OVK optužen za ratne zločine bude izručen Srbiji iz Francuske, srpski ministar spoljnih poslova je rekao da ne postoji način da se utiče na drugu zemlju da uradi ono što Beograd misli da treba, ali da "im ovo neće dati mira". 

On je rekao da ne zna kada će Srbija poslati zahtjev za izručenje, jer je to u nadležnosti Ministarstva pravde, ali je podsjetio da je i premijer Aleksandar Vučić najavio da će to biti učinjeno i da nema razloga da se to ne zatraži.

 

B92.net

 

Komentari: 4

Ko vama .......

10. 01. 2017 - 14:05

...... vjeruje zavrsit ce ka kralj Nikola I, drzava Crna Gora i nekoliko hiljada masakriranog naroda Kraljevine Crne Gore.
@

10. 01. 2017 - 15:48

DALI JE MENI OSJECAJ POGRESAN ALI U SVAKI PROBLEM NA BALKANU OVAKO ILI ONAKO UMIJESANA JE SRBIJA
Pro Lazovi

10. 01. 2017 - 19:16

Naravno da je izmislila. Za to ste velemajstori i doktori nauka.
Slobodasn Gluščević

13. 01. 2017 - 13:17

Vidiš Dačiću kako to ide kad podmećeš
Novi komentar