NVO "Nova" dobila od UNESCO-a 24.114 dolara za Muzej žena

Generalna direktorka UNESCO Irina Bokova odobrila je 24.114 dolara za realizaciju projekta „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“, kojim je nevladina organizacija NOVA - Centar za feminističku kulturu aplicirala za Program participacije 2016 – 2017.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 14:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva kulture, odobreni projekat posvećen je nastavku aktivnosti NVO NOVA koje se odnose na formiranje Muzeja žena, ali i na promovisanje ženskog kulturnog nasljeđa uopšte.

- Projekat će biti implementiran u saradnji sa Ministarstvom kulture, sa ciljem da se ojačaju institucionalni kapaciteti neophodni za osnivanje Muzeja žena, a kako bi se sprovela istraživanja i došlo do strateških preporuka o najvažnijim pitanjima u procesu osnivanja, te kako bi se doprinijelo donošenju Studije izvodljivosti o osnivanju Muzeja žena. U okviru projekta biće organizovana konferencija „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“, kao i radionice praćene naučnim istraživanjima, posvećene različitim aspketima formiranja ove institucije i njihovim uticajima na društvenu stvarnost - navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dalje ističu kako je iz kancelarije Generalnog direktorijata za spoljne odnose i javno informisanje UNESCO-a preporučeno da je neophodno u procesu primjene i evaluacije ovog projekta uzeti u obzir ravnopravnost polova, što je u skladu sa globalnim prioritetima UNESCO.

- Izvršenje ovih projekata podliježe Principima i Odredbama koje predviđa Program participacije koji su propisani u dokumentu 37 C/Rezolucija 72. Odobreni projekat se nalaze na Listi odabranih projekata koja je sačinjena kao rezultat konkursa UNESCO Programa participacije 2016-2017 – navodi se u saopštenju.

Crnogorska nacionalna komisija prijavila je ukupno pet projekata koji su zadovoljavali kriterijume za prijavu propisane od strane UNESCO.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar