Pentagon uspješno testirao novu vrstu oružja (VIDEO)

Još jedan korak ka novoj vrsti oružja napravljen je uspješnim testiranjem "jata" od 103 minijaturne bespilotne letjelice, navode u Pentagonu.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zahvaljujući napretku vještačke inteligencije može da se razmišlja o mini-robotima kojima bi u tu svrhu upravljao čovjek, a vojni stratezi ocjenjuju da je pred ovakvim tipom novog naoružanja lijepa budućnost. Proizvodnja ovakvih bespilotnih letjelica nije skupa, a jedna od prednosti je što zbog brojnosti mogu lakše da savladaju neprijateljsku odbranu, navodi se u saopštenju koje noćas objavio Pentagon. 

Pentagon je u oktobru testirao "jato" mini-dronova "Perdix" dužine oko 16 centimetara. Letjelice su spuštene iz tri borbena aviona „F/A-18 super hornet“, precizirano je u saopćenju. Wiliam Roper uz Službe za strateške kapacitete Pentagona objasnio je da je prednosti ovakvih letjelica to što "grupa nema vođu", kao i da se lako prilagođava ako joj se priključi nova letjelica ili ukoliko je neka napusti u slučaju da je oborena. 

Službu za strateške kapacitete Pentagona osnovao je aktuelni sekretar obrane SAD, tehnofil Ashton Karter, kada je bio drugi čovjek te ustanove. Dron "Perdix" dizajnirali su studenti prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) 2013. godine i od tada se neprekidno radi na njegovom poboljšavanju.

avaz.ba

 

Komentari: 0

Novi komentar