Mur: Dodik zna da ne može doći do raspada BiH

Samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i distrikt Brčko, prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu, rekao je Džonatan Mur, šef Misije OSCE za BiH.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 20:33 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mur: Dodik zna da ne moze doci do raspada BiH

- Moramo koncentrisati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. januaru, nego i o desetom, jedanaestom... – istakao je Mur, komentarišući obilježavanje 9. januara, Dana RS, piše N1

On je istakao da Dodik zna da ne može doći do raspada BiH.

-  Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena sa dva entiteta - poručio je Mur.

Mur je istakao da su mnogi građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom.

- Poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, danas sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Evropske unije – dodao je on.

Na pitanje da li je u Hrvatskoj razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Mur je rekao da je Hrvatskoj i njenoj predsjednici jasan stav međunarodne zajednice.

- Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razumije te stavove – dodao je Mur.

Mur je takođe istakao da smatra da niko u Srbiji ne traži otcjepeljenje RS jer bi to bilo opasno za stabilnost u cijelom regionu.

- Najbolji put BiH jeste članstvo u EU. Upitnik je jedna faza, to je sada zadatak za sve nivoe u BiH i to je nešto što će trajati. Sljedeća faza bi mogla biti dobijanje kandidatskog statusa. To je jedini put naprijed – istakao je Mur.

Izvor: blic.rs

Foto: avaz.ba

Komentari: 1

SLOBODNA CRNA GORA

11. 01. 2017 - 19:01

ZNA ON ZA TO,ALI U NJEGA VRI CETNICKA KRV.
Novi komentar