Apple potpuno robotizovao proizvodnju, slično radi i Ford

Tehnološke promjene brzo osvajaju svjetsku industriju. Jedan od dobavljača kompanije Apple potpuno je robotizovao proizvodnju, a na sličan korak odlučio se i Američki proizvođač automobila Ford, koji vraća iz Meksika proizvodnju u SAD, i otvara 700 radnih mjesta uz ulaganje vrijedno 700 miliona dolara.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 21:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kompanija navodi da će veliki broj radnika na proizvodnoj liniji zamijeniti roboti. Od ukupne svjetske proizvodnje robota, 40 odsto je za potrebe proizvođača automobila.

Sve veća proizvodnja industrijskih robota prethodnih godina, ukazuje da za svoja radna mjesta ne treba da budu zabrinuti samo zaposleni u autoindustriji.

Uslužne djelatnosti poput sekretara, recepcionera, službenika uskoro bi mogli da nađu zamjenu u robotima najnovije generacije.

Blumberg u tekstu o ubrzanoj četvrtoj industrijskoj revoluciji, navodi računicu koja je glavni argument da radnike na proizvodnim trakama zamijene mašine - zavarivači. U fabrici u SAD poslodavca košta 25 dolara na sat, dok su troškovi za robota koji obavlja isti posao - 8 dolara po satu. Do 2030. godine taj trošak bi, zajedno sa proizvodnjom, mogao da padne na svega dva dolara po satu.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Komentari: 0

Novi komentar