Incko: Dan RS je kao obilježavanje osnivanja NDH

Secesionističke namjere lidera RS Milorada Dodika bi definitivno značile prekoračenje "crvene linije", izjavio je Valentin Incko.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 22:09 Promjenite veličinu teksta: A A A
Incko: Dan RS je kao obiljezavanje osnivanja NDH

Osim toga, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je izjavio da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

„Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH)", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

On smatra da to "nikome ne pada na pamet" i da "treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti".

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je juče proslavom u Republici Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH treba da reaguje po službenoj dužnosti.

Komentarišući naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na Dana RS, Incko je kazao da je on zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, dok je za vojne aspekte zadužen NATO koji će, kako je ocijenio, sigurno razmotriti ovaj slučaj.

Štab NATO u Sarajevu je saopštio da je učešće Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS bilo nezakonito jer je Ustavni sud BiH ranije osporio taj praznik, ocijenivši da diskriminiše građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci.

Izvor: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar