Dodik: Glumatanje diplomate završeno, maske su pale

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da Valentin Incko poređenjem Dana RS s danom osnivanja NDH nije povrijedio nikoga u RS, ali jeste pokazao svoje pravo lice.
Objavljeno: 10. 01. 2017 - 22:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dodik je u izjavi Srpskoj novinskoj agenciji (Srna) Incka nazvao "poznatim klovnom međunarodne zajednice", dodavši da je "period glumatanja diplomate završen" i da su "maske pale".

Predsjednik RS je rekao da je Incko tom izjavom "podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu, u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba, i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini".

"Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti, izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno", rekao je Dodik.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je "šokiran zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH".

On je naveo da je Inckovo poređenje "vrlo opasno i za svaku osudu", a da posebno zabrinjava što je takvu izjavu dao visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH koji treba da garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da štiti i RS i BiH.

Borenović je zatražio od Incka da se pod hitno izvini građanima RS.

"Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u sprovođenju svog mandata, umjesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH", rekao je predsjednik PDP-a.

Boračka organizacija RS saopštila je da je Inckova izjava u kojoj je uporedio 9. januar, Dan RS, sa 10. aprilom, danom osnivanja NDH, teška uvreda za srpski narod i srpske borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svjetskog rata, koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

Srpska demokratska stranka (SDS) osudila je izjavu Incka, ocjenjujući da je neprihvatljivo, uvredljivo i politički bezobrazno takvo istupanje osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

SDS je Incka pitala da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta, kao što je Republika Srpska, s danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH.

Izvor: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar