Završiće sniježnog zmaja za dva dana

Dok je mraz i snijeg mnogima kod nas i u regionu donio nevolje, mlade bjelopoljske studente vizuelnih umjetnosti je inspirisao da na gradskom trgu izvajaju figuru zmaja. U tome im pomažu starije kolege i njihov profesor, akademski slikar Abaz Dizdarević, koji je i osmislio projekat.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 11:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lijepa dekoracija koja iz dana u dan postepeno dobija i svoj konačni izgled, plod je velike ljubavi i entuzijazma desetak umjetnika kojima ne smetaju ekstremno niske temperature kako bi svoje djelo priveli kraju, kaže jedan od umjetnika na projektu Vladimir Tvrdišić.

Nijesu ravnodušni na glasine da je njihov rad naručen i plaćen od strane opštine ili neke druge ustanove. To, kaže Tvrdišić, vrijeđa sve njih i njihov odnos prema umjetnosti i gradu.

Zmaj je do sada „progutao“ pet kamiona snijega, a ukoliko bude falilo bijelog materijala, za sklupturu dugu 20 metara, za dopremu je zaduženo Javno komunalno preduzeće.

Figuru čija je prednja strana gotovo završena u večernjim satima osvjetljavaju dva reflektora koje je lokalna uprava ustupila mladim entuzijastima, kojima ni -18 stepeni ne smeta da ostare svoj naum. Grije ih volja i čaj koji često dobijaju i od prolaznika koji su mladim umjetnicima zahvalni što na ovaj način pokazuju ljubav prema gradu i poštovanje prema sugrađanima.

U naredna dva dana zmaj će zahvaljujući vrijednim rukama Abaza Dizdarevića, Vladimira Tvrdišića, Milana Jovovića, Dražena Konatara, Željka Madžgalja, Milovana Rakonjca, Stevana Veličkovića dobiti konačni oblik.

Sobzirom na veliki mraz snijeg se tokom radova pretvorio u ledenu masu, koja će garantovati da će zmaj, koji je otjelotvorenje moći, energije i snage, kako kažu bjelopolski vajari, krasiti trg bar tridesetak dana a potom će se, kao što i nalažu legende, preseliti u mit. (Radio Crne Gore, Portal RTCG)

 

Komentari: 0

Novi komentar