Pažin: Srbija mora da hapsi osobe sa potjernica

Srpski pravosudni organi trebalo bi bez oklijevanja da uhapse državljane te zemlje Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, koji se sumnjiče da su 16. oktobra namjeravali da izvedu teroristički napad u Podgorici, kazao je ministar pravde, Zoran Pažin.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 11:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je Dnevnim novinama kazao da je nesumnjiva obaveza Srbije da uhapsi osobe koje se putem Interpola potražuju, ne postavljajući neke uslove koji bi se odnosili na dokazni postupak.

“Ocjena dokaza je stvar nadležnog suda u postupku po zahtjevu za izručenje, nakon što bi nas iz Srbije obavijestili da su potraživana lica lišena slobode", naveo je Pažin.

Pojašnjavajući redosljed proceduralnih koraka, on je naglasio da je Srbija, kao članica Interpola, dužna da postupi po njihovoj potjernici bez ikakvog uslovljavanja, "dakle da uhapsi onog za kime je potjernica raspisana".

Nakon toga, kako je naveo, Interpol zvanično obavještava kancelariju u Podgorici, poslije čega slijedi zahtjev za izručenje. Prije donošenja odluke o ekstradiciji, nadležni sud u Srbiji ocjenjuje kvalitet dokaza i donosi odluku o izručenju.

Prema riječima Pažina, u toj fazi postupka moguće je da sud u Srbiji traži dodatne dokaze od crnogorskih istražnih organa, a ne prije toga.

"S obzirom na to da Crna Gora posjeduje dokaze u slučaju Ristića, i da je dio dokaza dobijen i od istražnih organa Srbije, za očekivati je da će sud donijeti odluku o izručenju. Ovo je sve procedura koja dolazi naknadno, nakon što Srbija uhapsi Ristića", kazao je Pažin.

Komentari: 2

Mora,mora druge nema...

11. 01. 2017 - 12:05

...ka vi počasnoga građanina opštine Ulcinj...iz države Kosova....?
Vasojevic za mora nema druge

11. 01. 2017 - 13:49

Bravo, tako je.Ima mnogo prijmera dje Crna Gora nije uradila tako kao sto sole pamet Srbiji.Bravo za komentar.
Novi komentar