Polarna zima odnijela 60 života u Evropi

Talas hladnoće u Evropi i dalje odnosi živote uz sedam smrtnih slučajeva na Balkanu, šest u Poljskoj koliko i u Rumuniji od četvrtka.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 12:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ukupan broj stradalih došao je do 60.

U Poljskoj, koja je najugroženija, u ponedjeljak je umrlo još 6 osoba, dok je u nekim djelovima zemlje temperatura pala na -20 stepeni Celzijusovih, objavio je u utorak Vladin centar za nacionalnu sigurnost.

U Rumuniji je zabilježeno šest smrtnih slučajeva zbog smrzavanja u šest dana, objavilo je Ministarstvo zdravstva. 

Na cijelom području Rumunije u utorak je bilo na snazi upozorenje na ledene temperature jer je u središtu zemlje zabilježeno – 32 stepena. Škole su zatvorene u Bukureštu i okrugu Konstant. 

Na Balkanu je najmanje 7 osoba umrlo zbog hladnoće u posljednja 24 sata. U Srbiji su zabilježene tri žrtve, koliko i u Makedoniji, a u Albaniji jedna, izvijestili su lokalni mediji u utorak. Na jugu Srbije je proglašeno vanredno stanje. 

Talas hladnoće iz Skandinavije od kraja nedjelje zahvatiće ostatak Evrope gdje ugrožava ponajviše beskućnike. 

Prema najnovijim prognozama, nakon nekoliko dana s nešto blažim temperaturama, veći dio Evrope očekuje novi prodor hladnog vazduha i novi debeli minusi. 

Novi prodor hladnog talasa očekuje se već do petka, ponajprje na području Velike Britanije, Irske, Norveške, Švedske, Danske, djelova Beneluksa i baltičkih zemalja, a u danima nakon petka proširiće se i na južnije djelove kontinenta. Ipak, naglašava se da ovaj talas, iako će donijeti novo zahlađenje, neće biti toliko oštar kao ovaj. 

Oko 17. januara, talas će se polako proširiti na zapadnu Evropu, ali i središnju Evropu te Mediteran. (tanjug)

Komentari: 0

Novi komentar