Kako pravilno uraditi detoksikaciju organizma

Čišćenje organizma najbolje je raditi jednom ili dvaputa godišnje, kako bismo se vratili u normalu odnosno oporavili organizam.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 13:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pri tom trebamo pripaziti da se ne podvrgavamo nepromišljenim dijetama. Povremeno čišćenje organizma potrebno nam je kako bi vratili unutrašnju i vanjsku ravnotežu našem organizmu u vrijeme kada osjećamo da smo izgubili kontrolu nad našim zdravljem i brigom za naše tijelo. Nutricionisti će svakako preporučiti da to ne činimo nepromišljenim, brzim, instant dijetama koje uključuju skupe dodatke prehrani i namirnice koje ne možemo pronaći u prodavnicama. Pravilna detoksikacija uključuje u prirodne, zdrave namirnice namijenjene poboljšanju vašeg zdravlja kojima ćete očistiti tijelo od nataloženih štetnih stvari. 

Jedan od načina detoksikacije je svakodnevna konzumacija prirodnih sokova ili smoothija ujutro i odgovarajući izbor namirnica tokom dana koji će vašem tijelu osigurati vitamine, minerale i antioksidanse, naravno uz pomoć fizičke aktivnosti i raznih tehnika izbacivanja toksina iz tijela. Nutricionisti preporučuju provođenje programa jednom godišnje, najbolje u proljeće ili ljeto, a naravno možete ga primijeniti i u bilo kojem drugom trenutku kada se osjećate umorno, tromo i spremno za temeljno čišćenje organizma. 

Pri detoksikciji bilo bi se dobro držati nekoliko pravila koja su nam potrebna da se 'resetujemo', a ona su: 

1. Smanjenje konzumacije čvrste hrane Detoksikacije obično zahtijeva smanjenje konzumacije čvrste hrane i izbacivanje određene hrane koja je alergena i nadražuje čime ćete smanjiti opterećenje probavnog trakta. Tako se za doručak preporučuju zdravi tečni obroci poput voćnih i povrtnih smoothieja. 

2. 12 sati pauze između večere i doručka Mnogi će nutricionisti reći da je za održavanje zdrave kilaže potrebno napraviti 12 sati pauze između večere i doručka kako se organizam ne bi preopteretio u satima kada nismo toliko aktivni. Otprilike 8 sati nakon posljednjeg obroka aktivira se postupak detoksikacije pri kojemu tijelu treba otprilike 4 sata za duboko čišćenje. 

3. Smanjenje kisjelosti organizma Uzrok mnogih bolesti i pad imuniteta često se skriva u kisjelosti organizma. U kisjele namirnice spadaju prerađena i pržena hrana, slatkiši, bijela riža, krompir, brašno, zaslađeni voćni i gazirani sokovi i alkoholna pića, dok u alkalne spada većina voća i povrća, zeleni čaj ili čaj od đumbira i crna kafa. Cilj detoksikacije je regulisanje ravnoteže kisjelina i baza u tijelu kako bi poboljšali svoje zdravlje i osjećali se bolje. 

4. Podrška jetri Nepravilna prehrana, prerađene i masne namirnice opterećuju našu jetru, dok su namirnice koje se koriste prilikom detoksikacije treba da budu namirnice koje pomažu u radu jetre i koje joj pomažu da obavlja svoju funkciju – da uklanja otpadne stvari. (zadovoljna.hr)

Komentari: 0

Novi komentar