Racionalno ućutkivanje

Jedna od vijesti za koje se može smatrati da su obilježile početak 2017. godine, zasigurno je stav direktora Direkcije za evropsku saradnju Ministarstva spoljnjih poslova Rusije, Andreja Kelina, saopšten u intervjuu nezavisnoj ruskoj agenciji Interfaks, prema kojem se ističe da je NATO realnost. A i da treba raditi na izgradnji i obnovi normalnih odnosa sa tom vojnom alijansom. Plus, još neka Kelinova objašnjenja koja itekako pobijaju teorije domaćih dogmatskih snaga. Tek, izgleda, to se mnogima nije dopalo...
Objavljeno: 12. 01. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

A i činjenično, niko od ovih domaćih „rusofila“ koji svako malo pronalaze neke svoje Ruse, a onda i trube o pravoslavnom bratstvu, nije ni komentarisao niti se osvrnuo na Kelinov komentar. Kao da se to nikada nije desilo. Možda i iz razloga što ova diplomatska aktivnost predstavlja potpuni zaokret u odnosu na neke ranije Kelinove izjave (poput one „šta će Crna Gora sa 2.000 vojnika u NATO paktu“) te nagovještava sasvim drugačije određenje Rusije u pogledu crnogorskog opredjeljenja da se priključi zapadnoj vojnoj alijansi.  Ili je samo uputstvo za upotrebu...

Srpska salata, pipun i ruska zaprška: U svakom slučaju, ovaj Kelinov stav je prilično ozbiljno odstranjen iz medija bliskih crnogorskoj opoziciji. Čak, u Srbiji, kao aktivnom učesniku svih ovdašnjih zbivanja, o tome se slabo što zna. Iako, svojevremeno, upravo je svaka Kelinova izjava izazivala itekakvu pažnju. U najmanju ruku, čudan aršin za posmatranje aktuelnih zbivanja.

Tek, upravo ovaj intervju Kelina u kojem ističe NATO kao vojnu realnost, a onda i upućuje na razumljivu ekonomsku isplativost pripadnosti toj alijansi, te u tom smislu ističe opravdanost opredjeljenosti  sasvim izvjesnog broja evropskih zemalja NATO –u, očigledno da nije bio poželjan za balkanske retrogradne snage naklonjene sličnoj bratiji u Rusiji.

Uostalom, upravo neki od ruskih dogmatskih medija (poput TV Carigrad) koji cijelokupni učinak prosrpske opozicije u Crnoj Gori tumači kao “crnogorsku konzervativnu revoluciju” i na taj način obavještava javnost o događajima u Crnoj Gori, uopšte ne spominje Kelinov intervju Interfaksu. Mada, interesantno je da je upravo vlasnik te TV Carigrad, tajkun Malofejev, svojevremeno od srpskih medija bio imenovan kao “kupac Amfilohijeve televizije”, a zapravo televizije Novi, iz Herceg Novog.

zeljko2

Kod nas, pak, opozicioni lideri koji su koliko do juče promovisali “vrhovnu komandu Demokratskog fronta” i bili prilično živahni tim povodom, sada se okreću povećanju cijena goriva, socijalnoj nepravdi, te sveukupnoj ujdurmi izvršne vlasti protiv njih, nagovještavajući “teške dane”. Tako je, valjda, prostije opstajati u medijima, ko zna…

Ali, svakako, o NATO-u i komentaru Andreja Kelina, ni govora. Jer, biće da kad se sav učinak ovdašnje opozicije smućka, ne pomažu ni dodaci poput srpske salate (iako je to u stvari bugarska salata i pravo ime joj je šopska) ili, recimo, pipuna.  I biće da je zaprška za kraj jedina prava majstorija svake kuhinje. 

Pa, ko god da posoli…

Masa razloga i racionalni rezoni: A u stvari, Kelin, u ime ruskog Ministarstva spolnjih poslova, samo je istakao neke neminovnosti.  U prvom redu da  - “postoji masa razloga zbog kojih države, posebno male, žele da budu u toj organizaciji".

A onda i kao primjer naveo Belgiju, što izaziva naročitu pažnju jer ta zemlja ima više od 11 miliona stanovnika.

zeljjko3

"Nema neophodnosti da se gradi odbrana po cijelom obodu zemlje. Na primjer, Belgija ne mora da ima svoju vojno-morsku flotu, avijaciju, pritivvazdušnu odbranu. Riječ je o podjeli posla, što je mnogo jeftinije. Jedna država, na primjer, izdržava dvije fregate i četiri lovca. A susjedna ispunjava druge bojeve zadatke", rekao je Kelin.

I na kraju rekao da je “naravno jeftinije biti u takvom vojnom savezu nego samostalno graditi odbranu”.

Zapravo, Kelin je finiširao sa “tu odlučuju čisto racionalni rezoni”.

Tek, tako smo stiglii i do konačnog, racionalnog ućutkivanja. Jer, ono ranije, kada je kao jedna od prvih čestitki povodom formiranja nove crnogorske Vlade i proglašenja Duška Markovića za premijera stiglo od strane predsjednika Vlade Rusije Medvedeva bilo zajedljivo protumačeno kao protokolarna stvar, ovo Kelinovo baš i ne prolazi tek tako.  

Mada, kako sada naša svakodnevica izgleda, a i neke ovdašnje političke frustracije raspoređuju, do razumjevanja i dijaloga, biće još da se ide. 

Zato, ovo rusko ućutkivanje ispostavlja se da uopšte nije loša stvar. 

Željko VUKMIROVIĆ

 

Komentari: 12

ljuka

12. 01. 2017 - 07:37

To je to.
Serdar Dzimi

12. 01. 2017 - 08:10

Prodadose ih Rusi opet. Skoro da mi ih je zao.
zelenas

12. 01. 2017 - 11:18

ko te god poklopi a rusi a ameri , okupirani smo , nije Tito bio budala , a vjerovatno nama ne moze biti da smo neutralni nego nas je ova vlast uvukla u duznicko ropstvo pa sad moramo da smo topovska hrana
SLOBODNA CRNA GORA

12. 01. 2017 - 12:42

AJDE BRE,BOLJE I DUZNICKO ROPSTVO ,NEGO DUSEVNO I FIZICKO.SAD STE I TO SMISLILI ZA VASE PORAZE NA SVIM POLJIMA.
Vozdra!

12. 01. 2017 - 12:49

Znači i Francuska je okupirana. I Velja Britanija. A Srbija nije. E vala pravi si "analitičar"! Srbija ne može "prnuti" što neće Rusija da odobri. Vozdra!
Quantum

12. 01. 2017 - 13:13

Realpolitika nikad nije bila jača strana crnogorske opozicije. Tako je to kada su ti interesi izvan tvoje zemlje preči od interesa sopstvene zemlje.. Cijenim, za nekih dvije tri godine najviše, kada se ti izvancrnogorski interesi primaknu bliže NATO, gledaćemo ove naše opozicionare kako se busaju u svoje "vazda" natovske grudi!
SLOBODNA CRNA GORA

12. 01. 2017 - 13:52

Pa mi bismo bili onda ,budale ako bi smo im to dopustili.
Ilija

12. 01. 2017 - 23:07

A, koji ste to VI? Ne volim neke anonimuse koji se kriju iza još više virtuelno-anonimne grupe.
Slucajni turista

12. 01. 2017 - 13:37

Bas mi je zao ove "Vrhovne Drazine komande",ucestvujem u zalosti.Ali ne samo da oni to ne objavljuju (sto je i razumljivo) nego je i srbijanski tisak cutao o toj izjavi kao zaliven,pri cemu su glasno neke druge izjave i poluimformacije prenosene i multiplikovane do beskraja.Izgleda mi da su i rujke shvatile dokle mogu da idu i da ne zele da dalje produbljuju krizu.Sva ova desavanja sa dva "nepostojeca" rusa,proces ratifikacije protokola koji je postao krajnje ocigledan i za najveceg idiota ali i ostalo (dogovor o Siriji Ukrajini i Krimu),daje za pravo autoru teksta, da je doslo do promene stava.Na zalost ne shvataju jos to ovi ravnogorci i u "matici" ali i u rasejanju,ili bolje reci regionu,pa prete,malo im je Velika Srbija pa bi da zakuce I Crnu Goru,crnila im se ta luda glava i pamet.Ocekivali su promene u administraciji dolaskom novog predsednika,ali jedina promena u odnosu na njih je sto se nece baviti njima ta administracija nego ona pentagonska..
RAŠO

12. 01. 2017 - 14:14

Kao mala država normalno je da se iz više razloga pridružimo NATO savezu. Ta odluka je ispravna, kao što je bilo pametnije za Crnogorski narod da je Kralj Nikola sklopio savez sa Austrougarskom, nego izgiboše Crnogorci zbog Srba na Mojkovcu, a oni u znak zahvalnosti posle rata zabraniše povratak Kralju u Crnu Goru , ukinuše državu, izbrisaše joj ime, okupiraše ie i jedan dio naroda (koji je bio sklon tome ) posrbiše, te nas i dan danas o jadu zabavljaju i trude se da dokažu da su Crnogorci Srbi i ne mogu svoju Državu viđet kao samostalnu.
Naklon Gospodu

12. 01. 2017 - 16:38

Srbadija se bijasee opucila evo ima vise od godinu dana. Sto sve nisu cinili. Nasilje ispred Skupstine, Putinove slike, pokusaj terora, olajavanje CG po svijetu, podmetanja raznih vrsta, ... sve skupa sa medijima Dan,Vijesti, beogradske, ruske ... pa onda Amfi I popovi. E cega se uhvati taj soj propalo je. Jedan naklon Gospodu koji je jos jednom stao na nasu stranu. Vise nas on voli no mi sebe
danilo s.

12. 01. 2017 - 17:09

Tesko je prdvidjeti sto ce se desiti, cak i u bliskoj buducnosti, a kamoli procijeniti dugorocne trendove. Ove izjave ruskog zvanicnika ne iznenadjuju Jer ma sto mislili o jednoj ili drugoj strani, obije znaju da strateski razmisljaju. Rusija je, vjerovatno svjesna da ne moze ekonomski izdrzati na duzi rok ove strateske borbe. Tako da je ovo dobar znak da i jedni i drugi razmisljaju kako da zaustave ovaj sukob? To bi imalo logike i opravdanja. Ali, ljudski faktor je nepredvidiv zato i jeste sve ovo jedna velika zagonetka. Sto se tice CG, imajuci u vidu permanentni otpor velejsrba prema nezavisnoj CG, to je bio jedini racionalan potez. Mozda ce se te usijane glave ohladiti i poceti da brinu o sopstvenoj drzavi? U svakoim slucaju ni DF ne moze ostati vjecito u istom polozaju? Oni su postigli maksimum politicke podrske (oko 20%) a sa tim brojkama ne mogu racunati da ce osvojitin vlast. Ostatak opozicije sjedi na zidu i posmatra. Mada ce i njima sve biti jasnije kada se CG nadje u NATO?
Novi komentar