OT Logistics planira da investira 17,1 miliona eura u modernizaciju Luke Bar

OT Logistics S.A., matična kompanija poslovne grupe koja je jedna od lidera u transportnom, špediterskom i logističkom sektoru Evrope, bila je jedini ponuđač koji je dostavio na ponudu na tenderu za prodaju 30% akcija Luke Bar A.D., operatera luke u Baru, u Crnoj Gori planira da u crnogorsku kompaniju uloži 17,1 miliona eura, saopšteno je iz te kompanije.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 14:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

U sklopu ponude koju je dostavio OT Logistics na tenderuza privatizaciju luke u Baru, ponuđena cijena za kupovinu oko 17 miliona akcija, odnosno 30% akcijskog kapitala Luke Bar A.D., iznosila je 7,1 milion eura. OT Logistics je takođe ponudio da realizuje investicioni program vrijedan 17,1 milion eura, u periodu od tri godine nakon kupovine akcija, u cilju unapređenja konkurentnosti luke u Baru. Konačni rezultati tendera znaće se u prvoj četvrtini ili početkom druge četvrtine 2017. godine. Planirana transakcija je dio strategije OT Logistics grupe koja je usmjerena na jačanje naše tržišne pozicije na Balkanui u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora.

Zbigniew Nowik, CEO OT Logistics-a, prokomentarisao je: “Mi doslijedno sprovodimo našu strategiju rasta, I njen glavni dio predstavlja planirano širenje na Balkanu. Želimo da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje pruža naše prisustvo i poslovanje u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora, povezujući Baltik sa Jadranom. Kupovina akcija u najvećoj luci u Crnoj Gori stvorila bi nove mogućnosti za rast naše kompanije. Vjerujemo da ova transakcija može doprinijeti građenju dugoročnih vrijednosti naše grupe.”

Luka Bar A.D. se bavi pretovarom, skladištenjem i čuvanjem svih vrsta roba. Sadašnji pretovarni kapaciteti Luke Bar iznose oko 5 miliona tona godišnje, dok norma pretovara za žitarice iznosi 3.000–3.500 tona dnevno. Poslovni prihodi kompanije u 2015. godini iznosili su oko 8,5 miliona eura, dok je za isti period EBITDA iznosila oko 1,8 miliona eura.

Zbigniew Nowik je dodao: “Luka Bar zauzima poziciju od strateškog značaja na Jadranskom moru i ima potencijala da postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok. Mi želimo da pridobijemo klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 milion eura u razvoj luke u period od naredne tri godine. Naš cilj je da značajno povećamo obim pretovara u luci, što bi uticalo na povećanje potrebe za radnom snagom koja obavlja lučke poslove.”

Crnogorska Luka Bar je direktno povezana drumskim i željezničkim putem sa Beogradom, glavnim gradom Srbije. Geografska pozicija luke omogućava pristup drugim balkanskim zemljama, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo I Makedonija, kao i Mađarska. S toga, Luka Bar pruža široke mogućnosti korištenja intermodalnog transporta na Balkanu. Takođe, luka je udaljena na 976 nautičkih milja od Sueckog kanala, što omogućava pogodan prekomorski transport roba, poput poljoprivrednih proizvoda, ka Africi I Bliskom istoku.   

Komentari: 1

Eeee

11. 01. 2017 - 15:07

Zar ovo nismo čuli još prošle godine?
Novi komentar