Gardijan: Kakva tužna ostavština kukavičkog Obame

Kandidat nade i promjena uvijek iznova nije ostvarivao svoje ciljeve.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 15:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Njegovi navijači i simpatizeri, za koje on nikad nije bio odgovoran za to, snose dio krivice, piše Kornel Vest, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Gardijan.

"Prije osam godina svijet je slavio inauguraciju briljantnog i harizmatičnog crnog predsjednika SAD. Danas smo na rubu provalije – uskoro nas čeka instalacija njegove lažljive zamjene”, navodi se u tekstu.

Kako piše, to je depresivan pad u “najmoćnijem carstvu u istoriji”. Lako može proizvesti sveopšti cinizam i otrovni nihilizam. Ima li uopšte ikakve nade za istinu i pravdu? Može li Amerika biti iskrena sama prema sebi, pita se Vest. 

“Doba Baraka Obame možda je bilo i posljednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svijet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svjedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije svijeta”, piše on. 

Obama je 2009. godine spasao Vol strit. Njegova je administracija rekla da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letilica. Onda su nam rekli da ih je nekoliko ubijeno. Onda možda i 65. Ali kad je ubijen jedan američki civil, odmah se organizirala konferencija i dodijeljena je finansijska kompenzacija. 

“Tokom protesta protiv ubijanja crnih mladića, u zatvoru su završile grupe koje su protestovale. Tokom protesta protiv izraelskog ubijanja više od 2.000 Palestinaca (među kojima je bilo i 550 djece), Obama je izraelskoj vojsci dao 225 miliona dolara pomoći. Njegova obrazovna politika zatvorila je stotine javnih škola”, navodi on. 

Kako kaže, mediji nisu prozvali predsjednika Obamu zbog ovih stvari. Umjesto toga, dobro plaćeni govornici su ga hvalili. Većina crnih glasnogovornika branila je njegovu tišinu i zločine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera. 

Edvard Snouden, Čelsi Mening i drugi koji su otkrili istinu demonizovani su, “a zločini koje su razotkrili uopšte nisu spominjani". 

"Obamin nedostatak hrabrosti da se suoči s kriminalcima s Vol strita i napadi bespilotnim letilicama doveli su do rasta desnog populizma kod kuće i islamističkih pobuna na Bliskom istoku”, kaže on. 

Tokom njegove administracije deportovano je više od 2,5 miliona ljudi. 

Berni Sanders pokušao je stvoriti lijevi populizam, ali uništili su ga Hilari Klinton i Obama u “namještenim predizborima američke Demokratske stranke”. Sad se nalazimo na ulasku u neofašističku eru: neoliberalna ekonomija na steroidima, militaristička vlada željna rata koja poriče globalno zagrijavanje. 

“Sve to u sjenci pada istine i poštenja u ime brenda Tramp. Koje tužno nasljeđe kandidata nade i promjena", zaključuje Vest za "Gardijan". (index.hr)

Komentari: 6

socijalista

11. 01. 2017 - 15:37

“Doba Baraka Obame možda je bilo i posljednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svijet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svjedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije svijeta”, piše Kornel Vest, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Gardijan. komunisticke filozofije na harvardu KAO TAKAV U INTELEKTUALNIM KRUGOVIMA JE I POZNAT
(U)Mislilac

11. 01. 2017 - 15:56

Kad se vidi ko Obamu nasljeđuje - mogu samo reći odvratan tekst nevaspitanog i nedoličnog naslova. Strašno! Pa neka je i Gardian u pitanju
koko

11. 01. 2017 - 18:31

Gardian generalno pise pozitivno o Obami naravno kritikujuci da je nedovoljno uradio na suzbijanje neocon ostavstine, Sirije etc, uglavnom naslijedjenih problema. Neko je u analitiklu odlucio da je unisti pa preuzima silu na sramotu tekstove sa b92, uglavnom idiotske i bombasticne. Prije desetak godina da se to radilo mozda bi i bilo ok danas je to jad od tabloida.
PWS

11. 01. 2017 - 18:58

Yes, we can't!
neso

11. 01. 2017 - 20:08

VLAST OBAMINU KARAKTERIŠE LAŽ, RATOVI, UBIJANJA MILIONA LJUDI, PLJAČKE, EBOLA, NASRANOSTI, UMIRANJE OD DROGA, BJEKSTVO OD BOGA,GLOBALIZAM, STVARANJE ISS DRŽAVE, I SVE ONO NAJGORE. TRAMP VRAĆA BOGA U AMERIČKE DOMOVE, USPOSTAVLJA MIR, OKREĆE SE RJEŠAVANJU AMERIČKIH PROBLEMA, DOBRE ODNOSE U SVIJETU, A AMERIKA ZNA DA SE MOŽE ODBRANITI OD SVAKOG. HOĆEMO SLOBODU I DEMOKRATIJU, A NE ROKŠILDE,ROKFELERE,SOROŠE, KLINTONOVE, KOJI SU NA PREVARANTSKI NAČIN STEKLI BOGASTVO. SJAJNA ANALIZA PROFESORA.
Cno na Bijelo

12. 01. 2017 - 08:52

On je bijo kao ,,PIJAN ZA PLOT,,
Novi komentar