Norveška ukida radijske FM signale

Norveška je danas počela proces gašenja analognih radio-stanica i time postala prva država na svijetu koja će postepeno ukinuti tehnologiju modulacije radio-frekvencije (FM - UKT) za nacionalne i neke regionalne radio-emitere.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 16:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

FM signal je ugašen u regionu Artik-Nordland, a nastaviće se postepeno prebacivanje signala radija na standard digitalnog audio-emitovanja, DAB.

U javnoj biblioteci u Bodu, na sjeveru Norveške, uz zvuke doboša i odbrojavanje publike, prebacivanje sa FM na DAB izvela je, povlačenjem poluge, slušateljka Berit Polina Olderskog, koja bila vjerna FM-u više od 70 godina.

Prisutni norveški i evropski zvaničnici ocijenili su da je taj događaj, prenošen na internetu, „istorijski trenutak“ koji pokazuje da se mediji „mogu obnoviti za moderan svijet“.

Odluku o procesu gašenja koje bi trebalo da se završi do 13. decembra, parlament je donio još u maju 2011. godine. Biće primjenjeno samo na nacionalne i pojedine regionalne radio-stanice, dok će većina lokalnih radio-stanica nastaviti da emituje FM program.

Vlada je ocijenila da je FM radio-mreža veoma skupa za održavanje zbog topografije Norveške – dubokih fjordova, visokih planina i rasutih naselja. Po zvaničnim podacima, ušteda će iznositi 22,2 miliona eura.

(RTS)

 

Komentari: 0

Novi komentar