Srbija: Nijesmo dobili zamolnicu za izručenje Ristića i Bogićevića

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da nije dobilo zamolnicu crnogorskih organa za izručenje državljana te zemlje Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 17:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Procedura predviđa da po dobijanju zamolnice Ministarstvo pravde taj zahtjev prosljeđuje nadležnom sudu koji odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje. Po dobijanju mišljenja nadležnog suda konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde", saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije Radiju Crne Gore.

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica je početkom decembra, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, raspisao crvenu potjernicu za trojicom srpskih državljana - Ristićem, Bogićevićem i Milošem Jovanovićem, koji se krajem prošle godine dobrovoljno se predao crnogorskim vlastima, zbog pokušaja terorizma i rušenja ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Crnogorske vlasti su istovremeno, objavile potjerince za dvojicom ruskih državljana, Eduardom Širokovim (45) iz grada Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kirganstaja.

IZVOR: RTCG

Komentari: 8

Svejk

11. 01. 2017 - 19:08

Molba,zahtjev......ali zamolnica!?!?
za Svejka

11. 01. 2017 - 20:18

zamolnica je termin koji se koristi u pravu
Jameson

11. 01. 2017 - 23:47

Tačno, radi se o molbi, ne zamolnici.
advokat

11. 01. 2017 - 19:56

Ovi Srbi se izgleda prave ludi, a stvari su jasne - najprije moraju da uhapse lica koja potražuje Interpol, a zatim će stići i zamolnica za izručenje iz Crne Gore! Ne može neko biti izručen prije nego što bude uhapšen!
Baba

11. 01. 2017 - 20:26

Nepotrebno je posebno pravnicko znanje da se zna što znači CRVENA INTERPOLOVA POTJERNICA. Samo njeno raspisivanje predstavlja OBAVEZU za potpisnike Konvencije da izruci imenovane. No, izgleda da su neki precrkli što ih niko ništa ne MOLI, pa izmišljaju toplu vodu.Pitam se samo što bi bilo da je obrnuta situacija pa da se radi o drzavljanima Crne Gore. Sve bi nas omrčili ovi UGROŽENI stanovnici Države.
Nebeski

11. 01. 2017 - 23:20

@Baba, oni su bre specijalni nebeski ljudi bre! Pazi molim te oni hoce "zamoljicu"?? Treba njima noga u zadnjicu a ne zamoljica.
Jameson

12. 01. 2017 - 00:01

Svakodnevno čitamo razne koještarije na ovu temu. Jedina istina je da Ugovor između Crne Gore i Srbije o izručenju predviđa obavezu lišavanja slobode lica za kojim je raspisana međunarodna potjernica. S obzirom na to da je međunarodna potjernica raspisana i javno objavljena, Srbija ima obavezu da liši slobode Ristića, koji se, bez ikakve dileme, nalazi na njihovoj teritoriji. Tek nakon hapšenja upućuje se MOLBA za izručenje.
Jameson

12. 01. 2017 - 00:36

Ugovor između Crne Gore i Srbije o izručenju predviđa obavezu lišavanja slobode lica za kojim je raspisana međunarodna potjernica. Srbija očigledno izbjegava tu obavezu jer je međunarodna potjernica za Ristićem raspisana i objavljena, a evidentno je da se nalazi na njihovoj teritoriji. Tek nakon hapšenja moguće je uputiti molbu za izručenje, nikako prije toga.
Novi komentar