Brajović u Rimu: Italija nastavlja da podržava Crnu Goru

Italija će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu i spremna je da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog, i kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Vinćenco Amendola u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 18:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Brajović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Italiji, povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u sastao se danas u Rimu i sa senatorima Pjer Ferdinandom Kazinijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Vaninom Kitijem, predsjednikom Odbora za politike EU Senata i Aldom di Bjađom i Stefanom Kolinom koji su članovi grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Senatu Italije.

Tokom razgovora sa Amendolom, Brajović je, zahvalivši Italiji na dosljednoj podršci evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore, izrazio zadovoljstvo povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu.

"Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja", naglasio je Brajović.

 

Kako se navodi, Amendola je istakao da će Italija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, jer proširenje nije ustupak zemljama regiona već predstavlja dodatnu vrijednost za Evropsku uniju i njeno jačanje.

S tim u vezi, od Evrope se očekuje kvalitativan skok, kao i jasne strategije za dalji razvoj i privrženost svojim principima i vrijednostima, uz otvorenost za dijalog sa svima.

"Ovo su poruke koje će Italija zastupati i tokom svog predsjedavanja G7, kao i u okviru SB UN", kazao je Amandola, zahvalivši na podršci koju je Crna Gora dala kandidaturi Italije za članstvo u ovom važnom tijelu UN-a.

Iskazana je spremnost Italije da nastavi da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište.

Tokom razgovora sa italijanskim senatorima razmotrene su teme iz domena parlamentarne saradnje i modeli koji mogu unaprijediti i dodatno razviti međuparlamentarne odnose, što je od posebnog značaja za proces integracije naše zemlje u EU i NATO, navodi se u saopštenju.

 

Razgovor je bio prilika i za razmjenu mišljenja o unutrašnjim političkim kretanjima u obje zemlje, kao i o temama od regionalnog i globalnog značaja, zaključuje se u saopštenju. 

 

Komentari: 0

Novi komentar