Trampov državni sekretar: SAD nikada prijatelji s Rusijom

Kandidat za državnog sekretara SAD Reks Tilerson izjavio je danas da se nada da će SAD i Rusija poboljšati odnose, ali i ocijenio da vjerovatno nikada neće biti prijateljske zemlje.
Objavljeno: 11. 01. 2017 - 23:20 Promjenite veličinu teksta: A A A
Trampov drzavni sekretar: SAD nikada prijatelji s Rusijom

"Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije nepredvidiva u unapređenju svojih interesa", rekao je Tilerson na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije.

Na saslušanju su u fokusu Tilersonove veze sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je izgradio odnose dok je bio direktor naftnog giganta Ekson mobajla.

Tilerson je rekao da bi umjesto neefikasnih sankcija Rusiji zbog prisajedinjenje Krima, poslao čvršću poruku, pozivom Kijevu da pošalje svu svoju vojsku na granicu s Rusijom.

"To je vrsta odgovora kakvu Rusija očekuje", rekao je Tilerson i dodao "ako Rusija upotrebljava silu, onda treba odgovoriti srazmjerno pokazivanje sile".

Tilerson je rekao da je Rusija "uzela teritoriju koja nije njena", priznajući da je on bio iznenađen tim potezom. On je rekao da s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom još nije razgovarao o Rusiji.

On je rekao da s Rusijom treba obaviti "važan razgovor" o unapređenju odnosa, ali da treba imati u vidu da Moskva smatra da zaslužuje važno mjesto u svjetskim pitanjima.

"Vjerovatno nikada nećemo biti prijatelji", rekao je Tilerson, dodajući da dvije zemlje nemaju iste vrijednosti, ali je izrazio uvjerenje da SAD mogu raditi s Rusijom kao sa "suparnikom", ali ne kao s "neprijateljom".

Tilerson je rekao da rusko rukovodstvo ima geostrateški plan da "ponovo uspostavi svoju ulogu u globalnom svjetskom poretku".

"Oni vjeruju da zaslužuju pravičnu ulogu u svijetu zato što su nuklearna sila", rekao je Tilerson i svoju poziciju prema Moskvi obrazložio riječima: "Rusije je ovdje, Rusija je važna i Rusija je sila s kojom treba raditi".

Na pitanje republikanskog senatora Marka Rubija da li bi ruskog predsjednika Vladimira Putina označio "ratnim zločincem", Tilerson je rekao da ne bi koristio taj termin, poslije čega je Rubio rekao da su Putin i Rusija odgovorni za nasumično gađanje civila i izazivanje masovnih žrtava u sirijskom građanskom ratu.

"To su veoma, vema ozbiljne optužbe i želim da imam mnogo više informacija prije dolaženje do takvog zaključka", rekao je Tilerson.

Povodom sankcija Rusiji zbog Krima, Tilerson je rekao da su sankcije "moćno sredstvo i važno sredstvo u sprečavanju dodatnih akcija... tako da američko liderstvo često, ako ne i uvijek treba da pokaže takav prvi korak".

IZVOR: BETA

Komentari: 1

neso

12. 01. 2017 - 04:24

GOSPODINE TILERSON BAS SI ME RAZOCARAO.
Novi komentar