Tanok predao prijedlog rezolucije o našoj državi: Rusija pokušala da se umiješa u događaje u CG

Evropski parlament zabrinut je zbog ozbiljnih incidenata na izborni dan u Crnoj Gori i poziva Evropsku komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi - stoji u prijedlogu rezolucije EP o Crnoj Gori koju je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok. U tom dokumentu se navodi i da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji, piše današnja Pobjeda.
Objavljeno: 12. 01. 2017 - 09:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prijedlog Tanokove rezolucije, u koji je Pobjeda imala uvid, predat je u utorak Odboru za vanjske poslove EP.

- Evropski parlament primjećuje pokušaje Rusije da utiče na razvoj događaja u Crnoj Gori. Zabrinuti smo zbog ozbiljnih incidenata koji su se desili 16. oktobra 2016. godine i pozivamo potpredsjednicu Evropske komisije i visoku predstavnicu Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerini i Komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi. Smatramo važnim da relevantne službe država članica međusobno razmijene informacije koje se odnose na ove incidente, kao i sa visokom predstavnicom EU i Komisijom - navodi se u prijedlogu rezolucije.

Tanok u svom tekstu pohvaljuje nadležne organe u Crnoj Gori za uredno održavanje parlamentarnih izbora 16. oktobra.

- Pozdravljamo revidiran pravni okvir po kome su se izbori održali, ali primjećujemo da i dalje ima određenih administrativnih nedostataka, uključujući tu i Državnu izbornu komisiju, kao i zabrinutost zbog preciznosti biračkog spiska i politizacije - piše u tekstu rezolucije.

EP očekuje, kako dodaje, da će sve navodne neregularnosti i navodi o zloupotrebama javnih resursa biti u potpunosti istraženi.

- Primjećujemo, sa žaljenjem, da dio opozicije nije priznao rezultate izbora. EP prepoznaje pokušaje spoljnih aktera da diskredituju izborni proces i poteškoće koje je ovo prouzrokovalo - stoji u prijedlogu.

Navodi se da je Vlada izbornog povjerenja formirana pred parlamentarne izbore i da EP pozdravlja činjenicu da je to bio proces koji se odigrao između aktera u Crnoj Gori i koji je postignut konsenzusom političkih partija. 

Opširnije u Pobjedi..

Komentari: 3

Daje li ......

12. 01. 2017 - 10:36

...... jutros Risto DF-u instrukcije? URA vas otkaci Vojvodo.
-

12. 01. 2017 - 16:40

Chu pokusala da se umjesa. Umalo nas nijesu okupirali, zajedno sa ovim domacim nesretnicima.
Djole

12. 01. 2017 - 19:46

Neće Rusija da se okane,evo nas pritiska i sa svojim mrazom,ovo je pravi Sibirski,nema dileme.Trebalo bi uputiti jednu rezoluciju u Brisel!
Novi komentar