OSVRT: Igre skrivalice

Nakon više nedjelja zvaničnog ćutanja povodom potjernica za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem i Predragom Bogićevićem, okrivljenim za učešće u pripremanju terorističkih napada u Podgorici 16. oktobra prošle godine, konačno se oglasila jedna državna institucija u Srbiji.
Objavljeno: 12. 01. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Draško ĐURANOVIĆ

I to kako? Srpsko Ministarstvo pravde ustvrdilo je da ni dandanas nije dobilo zamolnicu crnogorskih istražitelja za izručenje srpskih državljana. A procedura predviđa, kažu u srpskom ministarstvu, da, po dobijanju zamolnice, Ministarstvo pravde taj zahtjev prosljeđuje nadležnom sudu koji odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje i tek po dobijanju mišljenja nadležnog suda, konačnu odluku o izručenju donosi ministarka pravde. Prevedeno na jezik svakodnevice - Srbija sarađuje odlično, krivica je na crnogorskoj strani, koja ne poštuje proceduru.

Mnogi su crnogorski mediji požurili, bez razmišljanja, da prenesu saopštenje Ministarstva pravde Srbije, na osnovu kojeg se zaključuje da, eto, kad nema famozne zamolnice iz Crne Gore, Ristić i Bogićević mogu i dalje da se mirno šetaju diljem Srbije. I niko da se zapita: kakvu to zamolnicu bi neko iz Crne Gore trebalo da pošalje u Beograd? Jer, srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević su na crvenoj, međunarodnoj potjernici koju je raspisao Interpol Crna Gora još decembra prošle godine. Kao članica Interpola, država Srbija (čitaj: srpska policija) trebalo bi da na osnovu potjernica identifikuje dvojicu srpskih državljana i - liši ih slobode. Međutim, odsredine decembra srpski policajci tobože ne mogu da lociraju Ristića iako je ovaj junak, ,,zavetnik“, javno pozirao i fotkao se u centru Beograda pored ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova, a koju sedmicu kasnije, za Blagi dan, zorno uslikao dok je ložio badnjake. Baš kao i ,,ravnogorac“ Predrag Bogićević.

Dakle: kada se već priča o proceduri onda je jasno - država Srbija odbija da poštuje međunarodne protokole i uhapsi dvojicu osumnjičenih za dešavanja 16. oktobra u Crnoj Gori. I tek kada država Srbija ispuni tu međunarodnu obavezu, obavijesti Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica, prema Beogradu može da krene - ne zamolnica - već zahtjev za izručenje srpskih državljana, shodno bilateralnom sporazumu Srbije i Crne Gore.

Tada iz Ministarstva pravde dostavljaju srpskom sudu spise predmeta iz Specijalnog tu- žilaštva, sud u Beogradu donosi mišljenje, a ministarka pravde Srbije odluku o tome hoće li izručiti srpske državljane Crnoj Gori. Uostalom, ne treba biti vajni pravnik pa zaključiti: nemoguće je zatražiti izručenje osoba koje nijesu uhapšene, to bi u stvari bilo kršenje međunarodnih procedura! Da li je moguće da u Ministarstvu pravde Srbije nijesu svjesni te činjenice ili je, ipak, priča o ,,zamolnici“ koju čekaju iz Crne Gore svjesno bacanje prašine u oči javnosti? Preciznije: igra spinovanja, pokušaj prikrivanja istine - da su nadležne institucije Srbije, Uprava policije i nacionalni centralni biro Interpola Beograd, naprasno prestale da sarađuju sa kolegama iz Crne Gore.

Pobjeda

Foto: Kurir.rs

Komentari: 11

cetinje10

12. 01. 2017 - 07:38

Toliko o demokratiji i postovanju pravde drzave Srbije,,sto ce reci,daje neko jak,stavio sape na njihovo izrucenje..imate pravo da pogadjate..poz
Tesla

12. 01. 2017 - 10:24

Kazem vam vec odavno - oni opet polako tonu u bunar bez dna.Rusija im je svezala ruke i noge a SPC zacepila usta.Imali gore kobinacije?
Abu khabir muavija

12. 01. 2017 - 12:57

Najvažnije je da oni imaju opozicino "jedinstvo" u bojkotu i da primaju platu. Liče mi na one vile iz "Zidanja Skadra" što bi obnoć razvalile ono što zidari danju sagrade.Mada i ovi sadašnji "zidari" malo i tanko zidaju tako da je opozicionim "vilama" to očas srušiti pa imaju snage i vremena za političke žurke i terevenke."A ja više nijesam kadar/da se zidam i survavam/ niz litice ... Gojkovice,mlada Gojkovice ...."
keka

12. 01. 2017 - 13:01

Ne moze da ih uhapsi jer su obojica ruski agenti sa legitimacijama ruske FSB.Jedino moze da ih protjera iz Srbije!e ZATO SE NE HAPSE I ZATO SE ONI SLOBODNO SEPURE!
Slucajni turista

12. 01. 2017 - 13:25

Ne radi se tu o neznanju.To je jos jedan argument u prilog tezi da srbijanska drzavna i politicka elita ne priznaje suverenost i nezavisnost Crne Gore.Zato se bas i pozivaju na "zamolnicu".Zamolnica ide kad je u pitanju saradnja izmedju dva organa ili suda na teritoriji jedne drzave,zna se kako se postupa u medjunarodnoj pravnoj pomoci i koji je mehanizam..Dakle nepriznavanje nezavisnosti i medjunarodno pravnog subjektiviteta Crne Gore je u pitanju,pored vec ostalih stvari,a ne neke gluposti i zamolnice.Oni ne prihvataju interpolovu poternicu iz Crne Gore,a traze da im neko prizna njihovu poternicu za Haradinaja.I naravno onda ide prica kako to nije isto,kako je ovaj ubijao,a ovo dvoje je izmisljeno I da ne prepricavam.Eto vam vasa evropska Srbija i Vucic,a svaki dan vam poneko iz njegove evropske vlade zakrka noz u bubrege.Valjda ce i ta "fasada" jednom da otpadne...
marko

12. 01. 2017 - 13:25

NE ZNAM ZAPRAVO ŠTO UOPŠTE ZOVEMO MINISTRSTVO "PRVADE" SRBIJE KAD ZNAMO DA TO NEMA SMISLA. ZOVITE POLICIJU I INTERPOL SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!! NE MOGU DA VJERUJEM DA NAŠI LJUDI IZ SREDSTAVA JAVNOG INFORMISANJA ZOVU MINISTARSTVO A ZNAJU ODLIČNO DA PRVO TREBA DA IH POLICIJA SRBIJE UHAPSI. JESMO LI MI I DALJE BLESAVI ILI NEŠTO GORE OD TOGA......
Baćko

12. 01. 2017 - 13:46

Naravno da sada DRŽAVNI ORGANI Srbije ne poštuju medjunarodne procedure. Kao da su oni isti pisali zamolnice francuzima da uhapse Haradinaja, glupost, što bi onda značile potjernice, posebno crvene. Ovdje se očito neko istrćao u obećanjima i sada pokušava da amortizuje svoju priču i rabotu. Da če SRB nešto raditi što bi moglo štetiti medjunarodnom ugledu Rusije to su mogli očekivati samo neznaveni. Sada treba vaditi fleke, a to nije ni malo lako. Predaleko se otišlo.
A ŠTO DA SE RADI...

12. 01. 2017 - 20:34

...KAD NISMO SVI FRANCUSKA-NAMA PRIJATELJSKA ZEMLJA-DOKAZANA PRIJE 100 GODINA-KOJA JE REAGOVALA ZA ALBANCA-PO POTRENICI-A NE ZAMOLNICI...E BO? ĐE NAS ZASRBI-SRBIMO SE KA I VAZDA NA OVE BANDE...VJEKOVIMA..? VEĆ VIĐENO-PROVJERENO ...
Dragi

13. 01. 2017 - 10:55

A mozda se samo prisjetise Sokovica i odbijanja Crne Gore da ga izruci...
Dragi Dragi...

13. 01. 2017 - 11:33

...nisi u pravu-jer nije isto izručiti pojedince-ili izručiti čitavu naciju(Sokovića na iljade u NDMNE...?)-u uslovima kad noćni vozovi ne voze od Bara do Biograda...e bora mi gospodnjega...?
Uglješa Kotlica

19. 03. 2017 - 22:13

Nešto im se gube pisma iz Crne Gore. Neki put, nakon dugog ćutanja odgovore; da zahtjev nije pravno formalno obrađe, itd.
Novi komentar