Sjednica GO SNP-a u nedjelju: O Miliću i izborima

Glavni odbor Socijalističke narodne partije biće održan u nedjelju, 15. januara u 12 časova i na njemu će biti analizirani rezultati izbora 16. oktobra prošle godine i započeti aktivnosti za lokalne izbore u Nikšiću, potvrđeno je Dnevnim novinama u ovoj partiji.
Objavljeno: 12. 01. 2017 - 07:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

U pozivu za sjednicu su navedene četiri tačke dnevnog reda. Članovi GO SNP analiziraće realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate na parlamentarnim i lokalnim izborima u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru koji su održani 16 oktobra. Na dnevnom redu je i predlog odluke o otvaranju unutarpartijskog postupka predlaganja kandidata za odbornike u Skupštini opštine Nikšić, kao i predlog odluke o kriterijumima za predlaganje i izbor kandidata za odbornike.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, na ovoj sjednici će biti riječi i o nekim pitanjima koja predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić nije stavio na dnevni red. Radi se, prije svega, o formiranju vlasti u Kotoru i u vezi s tim o poslaničkom klubu SNP u Skupštini Crne Gore. Mnogi članovi GO će tražiti jasne odgovore zašto još nije formirana opoziciona vlast u Kotoru, a naročito zato što se sjednica održava samo dan prije nego što za to ističe rok 16. januara, kada bi Vlada mogla da uvede prinudnu upravu u ovoj opštini.

Razgovori opozicije o formiranju lokalne vlasti u Kotoru zapali su u ćorskokak nakon što je lokalni ogranak SNP-a, uz podršku predsjednika partije Srđana Milića, zatražio podršku za manjinsku vlast SNP-a, što je za mnoge u opoziciji neprihvatljivo. I u SNP-u mnogi smatraju da je to ucjenjivačka politika njihove partije koja može dovesti do ponavljanja izbora u Kotoru.

Dnevne novine podsjećaju da je poslanik SNP Aleksandar Damjanović uslovio formiranje poslaničkog kluba dogovorom opozicije o formiranju lokalne vlasti u Kotoru. Damjanović je prije Nove godine pregovarao sa liderom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem o prelasku u poslanički klub Demokratskog fronta, kao i o mogućem ujedinjenju SNP-a i DNP-a. Međutim, još se čekaju rezultati tih pregovora. Tako SNP nakon četiri mjeseca od izbora i dalje ostaje bez poslaničkog kluba, i nema sopstvene kancelarije za rad niti sredstva za finansiranje koja se dobijaju iz budžeta Skupštine.

Tema će biti i loš rezultat na parlamentarnim izborima i očekuje se da neka od brojnih struja u ovoj partiji postavi i pitanje odgovornosti njenog predsjednika Srđana Milića. Neke članove Glavnog odbora interesuje i najavljena saradnja, odnosno koalicija Demokratskog fronta i SNP-a na predstojećim izborima u Nikšiću, i tražiće odgovor na pitanje da li je Milić vodio razgovore o tome sa jednim od lidera Fronta Andrijom Mandićem.

Na drugoj strani, i pored vidljivih velikih problema i više struja u partiji, predsjednik SNP Srđan Milić je optimista. Kako je saopšteno iz SNP-a, Milić se na tradicionalnom božićnom koktelu u Mojkovcu, zahvalio Opštinskom odboru SNP-a na, kako je naveo, dosljednoj, iskrenoj i poštenoj borbi za bolji Mojkovac i bolju Crnu Goru.

On je istakao da je SNP, “uprkos svim mogućim podmetanjima i podrivanjima, opstao i opstaće, odnosno biće predvodnik promjena u Crnoj Gori”.

Milić je, ukazujući na značaj i važnost sinhronizovanog djelovanja opozicije, ponovio da se poslanici SNP-a neće vraćati u parlament dok afera „državni udar“ ne dobije pravno-politički epilog.

Prema njegovim riječima, pored toga što opozicioni poslanici nijesu u Skupštini, potrebno je da kao ozbiljna alternativa i buduća vlast nude konkretna rješenja za nagomilane socio-ekonomske probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju građani Crne Gore.

Neformiranjem poslaničkog kluba u Skupštini Crne Gore, osim prostorija za rad, SNP je ostala i bez desetak hiljada eura mjesečnih prihoda iz budžeta. Zbog teške finansijske situacije gotovo svi zaposleni u SNP-u primaju minimalne lične dohotke u iznosu od 193 eura.

Dnevne novine

Komentari: 1

!!!!!!

12. 01. 2017 - 10:41

NAČISTO! VI I DF AD ACTA.
Novi komentar