Dačić: Predsjednica Hrvatske ponovo grubo napala Srbiju

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović svojim izjavama još jednom grubo napala Srbiju i poručio da pitanja iz prošlosti treba rješavati "hladnom glavom".
Objavljeno: 12. 01. 2017 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Predsjednica Hrvatske, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla je očiglednu laž. Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma - Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni"? - upitao je Dačić.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ukazao i na činjenicu da su ulice u hrvatskim gradovima ponijele imena ministra u NDH Mileta Budaka, poznatom, kako je podsjetio, po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju.

Podsjetio je i na proces rehabilitacije Alojzija Stepinca, podizanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću koji je ubio ambsadora Rolovića.

- Hrvatska predsjednica govori o Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj - napomenuo je Dačić.

On je istakao da svega toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije i da je nezamislivo da se u Njemačkoj ili Austriji igdje čuje ili vidi nacistički pozdrav, ili da neko u Njemačkoj da Geringu ili Himleru ulicu.

- I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma? - upitao je Dačić.

Hrvatska predsjednica se pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe, rekao je ministar.

- Podsjetiću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu - rekao je on.

Dačić je istakao da se u jednom slaže sa predsjednicom Hrvatske - da se treba okrenuti budućnosti, i zato treba dijalogom i hladnom glavom rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese.

- Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja - rekao je Dačić.

Tanjug

Komentari: 0

Novi komentar