"Buybook" i "Plima" objavili novi roman Vladimira Vojinovića

Roman „Ne budi je“ crnogorskog književnika Vladimira Vojinovića objavljen je nedavno u saradnji renomiranih izdavačkih kuća „Plima“ iz Ulcinja i „Buybook“ iz Sarajeva.
Objavljeno: 16. 01. 2017 - 14:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o četvrtom Vojinovićevom romanu, koji će uskoro biti dostupan čitalačkoj publici u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

- „Ne budi je“ – psihološki triler koji prevazilazi granice žanra, porodična drama jedinstvene snage, nezaboravna galerija simpatičnih i tragičnih gubitnika... Vojinovićev novi roman majstorsko je tkanje. U ovom tekstu gusta magla je prekrila granicu između iluzije i istine. Svjetlo koje se nazire na kraju dugog, memljivog tunela možda je izlaz... a možda i voz koji pristiže punom brzinom. Proza je to što čita se bez daha, od uvodnih redova do neočekivanog, potresnog kraja. Pa, i nakon toga, jer „Ne budi je“ još dugo nakon što sklopi knjigu i odloži je na noćni stočić, ostaje uz čitaoca - zapisao je Andrej Nikolaidis o ovom djelu.

Kako navode iz izdavačke kuće „Plima“, protagonist iz novog Vojinovićevog romana iznosi pred čitaoce događaje iz devedesetih godina i bez upliva politike i ratnih scena posmatra odrastanje jedne generacije „simpatičnih i tragičnih gubitnika“ iz podgoričkih blokova. Porodična, lična drama protagoniste dio je toga miljea.

- „Ne budi je“ šokantna je priča o tome dokle može u životu da nas dovede jedna bizarija: loše prišrafljen točak, a i kako se poricanjem i uobraziljom ljudska psiha brani od suočenja s najgorim. Pitanje da l' se treba buditi iz lošeg da bi se ušlo u grozno ostaje dilema svakog od čitača ove dirljive i potresne knjige. Svojim romanom Vojinović pokazuje da se ne zeza već piše i da pisanje nije samo sebi svrha nego ozbiljan i odgovoran proces utemeljen u ozbiljnoj priči. „Ne budi je“ jedna je od onih knjiga kojoj se mane mogu otkrivati samo pod lupom, a to nam nije cilj - piše u recenziji Gorana Samardžića.

1601vlado1Urednici izdanja su Andrej Nikolaidis i Jelena Šušanj, recenzenti Goran Samardžić i Aleksandar Radoman, lektor Jelena Šušanj, stručni konsultant za oblast psihologije mr Tamara Milić, a tenhički urednik i dizajner Milutin Marković. Knjige za izdavače potpisuju Jovan Nikolaidis i Damir Uzunović. Štampu knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, iz oblasti nauke o književnosti. Obavljao je poslove novinara u podgoričkom Nezavisnom dnevniku Vijesti, poslove honorar­nog saradnika i saradnika u nastavi na studijskim programima za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i za obrazovanje učitelja Filozofsko­g fakulteta u Nikšiću, te poslove glavnog urednika u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Profesor je na Fakul­tetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju i predśednik Društva crnogorskih izdavača iz Podgorice. Autor je tri naučne monografije i dva udžbenika, priredio je pet stručnih publikacija i antologija, objavio više desetina naučnih i stručnih članaka. Autor je i romana „Pioni brda“, „Nafaka“ i „Portret Igora Đukića“ i knjige kratkih narativnih tekstova „Priče iz Montanara“. Pripovijetke iz knjige „Priče iz Mon­tanara“ prevođene su na engleski, francuski, njemački, italijanski i ruski jezik, a u Skadru je 2016. godine objavljeno i albansko izdanje te knjige, s naslovom „Tregime nga Montanari“.

Komentari: 0

Novi komentar