POPOVIĆ: Kulturna getoizacija prethodi političkom izolacionizmu

Temeljno nerazumijevanje Gorskog vijenca izvire iz autoprojekcije Rastodera i njegovih istomišljenika: Njegošu pripisuju svoje poistovjećivanje bosanskih i crnogorskih muslimana s osmanskom imperijom.
Objavljeno: 19. 01. 2017 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad POPOVIĆ

Opore poruke koje Njegoš kroz svoje likove iskazuje u „Gorskom vijencu“ odraz su jedne gotovo beznadežne situacije u kojoj se nalazi Crna Gora okružena velikom neprijateljskom evroazijskom imperijom. Tako on u pismu Nikoli Tomazeu ističe: ,,Je li krvavije stranice u svemirskoj istoriji od crnogorske? Je li strašnije, viteškije i duže borbe među nejednakostju jošte svijet vidio nego što je vidio borbu crnogorsku poslije padenija carstva na Kosovu? “

Rastoderovo nekritičko vezivanje Bošnjaka za osmansku civilizaciju istorijski je sporno i politički nerazborito, makar onoliko koliko je štetno i anahrono političko rusofilstvo nekih njegovih političkih partnera. Iz Rastodera vidljivo progovaraju izvjesni kompleksi dok gorljivo obrazlaže: jesu li ,,poturice“ gori od najgorih ili bolji od gorih. (Prije nekoliko godina Š. Rastoder mi je na jednom skupu u Tirani rekao: ,,Najbolji su se Crnogorci turčili“.) Ja ne mislim ni da su Turci bili civilizovan okupator, ni da su oni koji su mijenjali vjeru, naciju, ideološki svjetonazor, političku stranku, bili ni najbolji ni najgori: jedni su se konvertovali zbog oportunističkih razloga, drugi zbog osvete, treći iz znatiželje…

To što osmanska Turska nije svoje podanike masovno prevodila na islam, niti je rušila njihove bogomolje, imalo je ekonomski i politički rezon. Lakše je hrišćane kontrolisala preko njihovih sveštenika koji su bili turski podanici, i uz to inovjerci su plaćali veće dažbine nego muslimani. Koliko je, pak, bila napredna osmanska Turska može se i danas vidjeti upoređujući zemlje koje su vjekovima bile podložne Stambolu sa prostorom koji je bio okupiran od Austro-Ugarske, Francuske, Venecije.

Istina, poslije odlaska turske carevine kod oslobođenih hrišćana stvorio se mentalitet revanšizma. Nacionalisti iz hrišćanske većine poslije 1913. često su javno ili indirektno vrijeđali muslimane zbog njihove lojalnosti nekadašnjoj Turskoj carevini i posmatrali ih sumnjičavo, bez obzira što su oni i u obje Jugoslavije bili njeni najlojalniji građani, sa većim stepenom sekularizma nego većina ostalih konfesionalnih i nacionalnih zajednica.

Posljednja ratna stradanja i progoni Bošnjaka stvorili su kod dijela njihove populacije razumljivu frustraciju, što je u poratnom vremenu uzrokovalo da se u nekim političkim i religijskim krugovima stvori ozračje izolacionizma i vjerskog radikalizma, i na taj način upadne u zamku onih koji su bili planirali uništenje BiH. Stoga Bosna i Hercegovina danas funkcioniše kao konfederacija vjerskih i političkih lidera, sa prećutnim dogovorom da svaka kasta nekontrolisano vlada u svom ataru, podgrijavajući pritom međusobne sukobe niskog ili nešto višeg intenziteta.

Bojim se da političari iz Bošnjačke stranke, SDP-a i Pozitivne Crne Gore, koji su se još u decembru 2013. opirali usvajanju zakona da se za Dan crnogorske kulture izabere rođendan najvećeg crnogorskog pjesnika, nijesu svjesni da bi svoj narod mogli dovesti u izvjesnu kulturnu getoizaciju koja prethodi političkom izolacionizmu.

Crnogorska nacionalno-politička struktura je toliko krhka da je svaki poremećaj može gurnuti u bosanski scenario. Tim prije što na poslu destrukcije Crne Gore, kroz oživljavanje etničkog i klerikalnog nacionalizma, već dugo rade neki centri, unutar i izvan zemlje.  

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 10

Da ponovim komentar,

19. 01. 2017 - 10:00

sada reduciran. Kako je moguće da ovaj ......... oponira akademicima, drži im predavanja.
Da li u ovoj

19. 01. 2017 - 13:13

državi išta znače diplome fakulteta, magistrature, doktorata. Ili, SSS kolo vodi.
Jovan

19. 01. 2017 - 10:00

Nije samo problem što Rastoder ne razumije Njegoša, nego i to, kako se može vidjeti po komentarima, što ga i dobar dio Crnogoraca i Crnogorki ne razumije. Štaviše, odmah te optuže da si četnik, kao npr Rognelaže, koji pokazuje fundamentalno nerazumijevanje i Njegoševog djela i istorije Crne Gore..
Rognelaže

19. 01. 2017 - 10:42

Jovane, hajde da vidimo ko od nas dvojice stvarno ne razumije Njegoša. Ja kategorično tvrdim da ti Njegoša obožavaš samo zbog onih poruka kojim su četnici barjačili pri vršenju genocida nad muslimanima! Ti druge vrijednosti G.v. ne poznaješ. Ako nijesam u pravu reci koje su mu to druge vrijednosti, moraš ih nabrojat! Ti tražiš da ga i ja volim i obožavam zbog istog tog zbog čega je on tebi idol. Ja znam i druge njegove vrijednosti i za mene je veliki pjesnik ali njegova vrijednost ne može bit isključivo u tim nesrećnim porukama bez kojih bi se četnici osjećali kao da su potpuno goli!
Vazda

19. 01. 2017 - 10:28

Tako je Mijo. Još samo jedan osvrt o DPS političkim konvertitima i pojedinačnim bogatstvima njihovih lidera, saradnji većine njih sa Ristom na urušavanju crnogorskog vrijednosnog sistema i tvoji stavovi, sa kojima sam u potpunosti saglasan, biti će prihvatljiviji širem krugu čitalaca.
Omer

19. 01. 2017 - 11:48

Popoviću, sjedi, na osnovu ovoga što si pokazao da znaš imaš jedinicu i iz književsti i iz istorije! Ovo tvoje nije na nivou intelektualca već na nivou guslara!
izolacionizam

19. 01. 2017 - 13:03

Evo naucismo novu rijec IZOLACIONIZAM?! Kad neko hoce da s epravi intelektualac i pocne da mlati gluposti.
da malti gluposti...

19. 01. 2017 - 19:30

...kao ono "nama Bihorcima Lovćen nije svetri-niti smo u jega zakleti..."-a tebi i družini se podiže vonj-od sreće do u nebesa-u samoizolacijonizam...
mozda

21. 01. 2017 - 14:58

Jako dobro. Nazalost, ne prati dinamiku razvoja nacija. Mozad su se najbolji Crnogorci islamizirali u XVI vijeku ali sigurno nijesu u XVII i XIX. Doduse, Rastoder jos i manje vidi dinamiku. Popovic pravi jednu KARDINALNU gresku. Birati dan Njegosevog rodjenja za dan kulture, vodi geteoicaziji Crnogoraca. Kralj Nikola je daleko vise ucinio za crnogorsku kulturu nego bilo ko drugi. Naravno, tesko da se njegov rodjendan moze izabrati za Dan kulture. Dakle, jedino je rjesenje da CG ostane bez Dana kulture.
"..ostane bez Dana kulture.."?

21. 01. 2017 - 20:45

...i uz reprint" nama Bihorcima Lovćen nije sveti-niti smo u njega zakleti..."-a poslije slijedi "užina-zarad kultimultiralnosti..mičimo krstiće(nalik na krst-a nijesu krst)"-sa VUČEDLOSKOGA GRBA-POD KOJIM JE STVORENA DANAŠNJA CRNA GORA! NADAM SE ZA NAVIJEK....u zavisnost od naše (ne)sloge.."možda"?!!!
Novi komentar