„Zlatni suncokret“ za Svetlanu Slapšak

Roman „Ravnoteža“ Svetlane Slapšak nagrađena je danas „Zlatnim suncokretom“, priznanjem koje već dvije decenije dodjeljuje srpska kompanija Vital, saopšteno je iz izdavačke kuće Laguna.
Objavljeno: 20. 01. 2017 - 16:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

- „Ravnoteža“ govori o ženama u Beogradu za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji. Ne prihvatajući da im u njihovo ime ubijaju sugrađane, rođake, prijatelje i sinove, one ih skrivaju od mobilizacije. Milica, jedna od njih, prinuđena je da prekucava rukopis velikog nacionalnog pisca kako bi preživjela krizu devedesetih. Tražeći način da se mentalno udalji od posla na koji je prisiljena, ona istovremeno piše i roman-pastiš ugledajući se na pripovjedni postupak i stvaralaštvo sestara Bronte. Odbijajući svaki vid integracije u novo, razorno društvo bezumlja i zla, Milica i njene prijateljice svojom kreativnošću i hrabrošću pokušavaju da se odupru nasilju i haosu koji ih okružuje. Kroz mnoštvo duhovitih i ironičnih dijaloga, ovaj roman traga za odgovorom na pitanje kako u jednom neuravnoteženom društvu održati sopstvenu ravnotežu – siže je nagrađenog djela.

U obrazloženju žirija kojim je predsjedavao Vladimir Gvozden, a članovi su bili Dragan Jovanović Danilov i Nikola Strajnić, navodi se da nagrađeni roman „veoma dobro kombinuje takozvanu sliku svijeta sa dubljim intelektualnim pitanjima našeg vremena vezanim za prirodu sjećanja i kritiku didaktičkih opsesija prošlošću“.

- Naročito fascinira način na koji glavna junakinja Milica podnosi egzistenciju: uprkos oskudici, gubicima prijatelja, nedostatku ljubavi, teškoći samosaznanja, ona posjeduje lakoću, kreativnost, spremnost i spretnost da se usudi da ode korak dalje, da se otisne izvan zadatog okvira i da na taj način ispita granice svoje i tuđe ljudskosti. „Ravnoteža“ je izuzetno uspjela literarna konstrukcija koja u sebi spaja elemente porodičnog romana, romana-hronike, parodiju pripovjedačkog patosa realističkog romana, kao i stilizaciju viktorijanskog romana. Roman je enciklopedijski razigran i, uprkos ozbiljnosti teme, obojen osobenim humorom i afirmacijom prijateljstva, poverenja i ljubavi – navodi se u obrazloženju.

Svetlana Slapšak je 20. dobitnica Vitalove nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovjetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Prošlogodišnji dobitnik je Dragan Velikić za roman „Islednik“.

K.J.

Foto: Laguna/Iztok Dimc

Komentari: 0

Novi komentar