Nikšić: Nastavak projekta "Penicilin za korupciju“

NVO Mladiinfo Montenegro organizovala je dvodnevni trening za novinare o istraživačkom novinarstvu u oblasti zdravstva, 21. i 22. januara 2017. godine, u sklopu projekta „Penicilin za korupciju“.
Objavljeno: 22. 01. 2017 - 16:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Događaj je održan u Hotelu „Trim“, a projekat je podržan kroz program “Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG) iz Podgorice, finansiran iz sredstava Evropske unije.

Mladi novinari iz Nikšića imali su priliku da se upoznaju sa pojmom istraživačko novinarstvo, kao i da nauče razliku između “običnog” i istraživačkog novinarstva, informišu se o zakonodavnom okviru, kao i da identifikuju potencijalne teme na kojima će raditi. Takođe su usavršavali tehnike pisanja,  vježbali podnošenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama, upoznali se sa Etičkim kodeksom novinara.

Tri mlada novinara, učesnici projekta „Penicilin za korupciju“, učili su i o izvorima i sagovornicima za pisanje istraživačkih priča, zviždačima i javnim nabavkama u zdravstvu. Identifikovane su teme na kojima će raditi tokom naredna dva mjeseca. U okviru projekta planirano je da navinari naprave istraživačke priče o nepravilnostima i korupciji u nikšićkim zdravstvenim ustanovama. One će biti objavljene na portalu www.mladiniksica.me, kao i na sajtu CIN CG-a.

Cilj projekta je smanjenje korupcije u zdravstvu, prevencija i sužavanje prostora za pojavu koruptivnih radnji, da se poboljša kvalitet i bezbjednost zdravstvenih ustanova, poveća efikasnost zdravstvene zaštite, zadovoljstvo korisnika i pružaoca zdravstvenih usluga u Nikšiću. Trajanje projekta je četiri mjeseca, a njime želimo da poboljšamo kvalitet i bezbjednost zdravstvenih usluga, povećamo efikasnost zdravstvene zaštite, zadovoljstvo korisnika i pružaoca zdravstvenih usluga, u opštini Nikšić.

Komentari: 0

Novi komentar