Tripković, Stefanović, Pušić i Uljarević u antologiji "U mreži stih"

Stihovi Dragane Tripković, Lene Ruth Stefanović, Bosiljke Pušić i Jovanke Uljarević našli su se u antologija poezije pjesnikinja regiona „U mreži stih“, u izdanju Shura publikacija iz Opatije.
Objavljeno: 24. 01. 2017 - 14:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Urednik ovog izbora je književni kritičar iz Hrvatske Tin Lemac navodi kako je knjiga rezultat projekta koji je nastao iz dva razloga.

- Jedan je osvješćivanje ženskog pjesništva kao važnog konstitutivnog faktora gradnje pjesničkih poetika u kanonima nacionalnih književnosti regiona koji je u mnogočemu povijesno obilježen kao patrijarhalan i mizogin. Drugi je naglašavanje važnosti kulturnih i književnih veza u regionu koji postaje sve aktualniji zbog političkih prilika i zajedničkog kulturnog naslijeđa – kazao je on.

Dalje ističe da kako se u antologiji nalaze „već kanonizovana, antologijska mjesta hrvatske i bosanske književnosti“ - Mariju Čudinu, Anku Žagar i Biseru Alikadić, „profilisana imena srednje i mlađe generacije srpskog pjesništva“ - Radmilu Lazić, Anu Ristović i Maju Solar, zatim crnogorskog, pa bosanskog pjesništva - Nerminu Omerbegović i Tanju Stupar Trifunović, „te neafirmisana imena vrlo talentovanih autorki kao što su Milica Lojdl (Hrvatska), Ines Durmić i Šima Majić (Bosna i Hercegovina).

Shura Dumanić iz Izdavačke kuće Shura publikacije navodi da su izostala mnoga imena koja bi se trebala naći unutar ovih korica.

- Tako je nastala ideja da se nastavi s radom i pripremi novi zbornik. „U mreži stih“, dakle, znači u isto vrijeme i – umreži stih. Stihovi su to u kojima se prepoznajemo, dodirujemo iste teme, iste boli i iste čežnje. Stoga je naša namjera da zbornik bude medij oko kojega ćemo u bliskoj budućnosti moći organizirati susrete, razgovore, diskusije i druženja raznih vrsta – zaključila je Dumanić.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar